Quantcast
Channel: arkitektur – Residence
Viewing all 99 articles
Browse latest View live

Kika in i de uppmärksammade radhusen i Uppsala – ritade av designstjärnorna

$
0
0

Arkitektbyrån Jägnefält Milton och designstudion Halleroed har tillsammans med fastighetsbolaget OOF skapat etapp två av radhus i grönskande Vårdsätravik i Uppsala. Projektet går under namnet Häradshusen, med inflyttning under 2019.

Nära den grönskande naturen ska de tegelklädda radhusen med lugna, ombonade utformningar vara till för avkoppling, menar inredningsarkitekten Ruxandra Halleröd.

»Vårdsätravik är ett område som förpliktigar. Det otroligt vackra läget gör att man vill skapa någonting som står i samklang med omgivningen. Som andas samma lugn och stillhet« säger Carl Jägnefält, ena halvan av arkitektbyrån Jägnefält Milton.

Häradshusen med fasad av tegel som är ett av världens äldsta byggmaterial.

Radhusen med fasad av tegel: ett av världens äldsta och mest beprövade byggmaterial som lade grunden till de historiska civilisationerna i romarriket och antikens Grekland – och i dagens Uppsala.

Häradshusen görs av OOF tillsammans med arkitektbyrån Jägnefält Milton och inredarna Christian och Ruxandra Halleröd som driver Halleroed – inredarna som också vann Årets inredare i Residence stora formpris 2016. Det väntas bli ett radhuskvarter i vackert tegel från Haga Tegelbruk med 23 radhus på fem rum och kök. Arkitektfirma för den tredje etappen av bygget är Tham & Videgård. 

Fokus ska vara på öppna sociala ytor, ett rikt ljusinsläpp samt väggar och tak målade i en vackert bruten crèmefärg som tillsammans med stora träfönster i skandinavisk design ska skapa fina och ljusa hem. Interiörens sobra jordtoner kommer i kontrast med de svarta detaljerna, som handtag, kranar och strömbrytare – på ett lugnande och spännande vis.

Vardagsrummet med stora fönster och rikt ljusinsläpp.

Stora sociala ytor med ljusinsläpp som flödar i alla rum genomsyrar radhusen.

Häradshusen är utrustade med stora fönster och glasdörr i vardagsrum där utsikten mot den lummiga trädgården kombineras med ytterligare en uteplats på husets framsida och en mindre balkong vid ett av sovrummen på övre plan.

I hjärtat av huset finner vi köket ritat och platsbyggt av Tre Sekel Möbelsnickeri exklusivt för Häradshusen. Med en arbetsbänk i ljus kalksten och helintegrerade vitvaror finns också goda förvaringsmöjligheter via en serie högskåp som löper genom köket, skriver OOF.

Ett av sovrummen i med balkong och stora glasdörrar.

Väggar och tak penslat i crèmefärg tillsammans med detaljer i svart kontrast.

Fastighetsbolaget OOF Bostad bildades 2015, och har sedan dess drivit framgångsrika fastighetsprojekt i Uppsala. I sina projekt samarbetar OOF Bostad med några av branschens mest intressanta arkitekter och designers. Tillsammans skapar de bostäder med karaktär, tidlösa och funktionella hem – med målet att höja människors livskvalitet. Vi passade på att fråga grundarna Riccardo Sforzini och Robert Eek på OOF hur samarbetet kom till.

Berätta om valet av samarbetspartner till Vårdsätravik, varför valde man de arkitekter och inredare man valt, hur skiljer de sig åt?

»Vi kände att miljön i Vårdsätra var speciell och att platsen lämpade sig allra bäst för projekt med en högre ambitionsnivå. Eftersom vi redan är etablerade i Uppsala vill vi lägga grunden för en långvarig relation med staden genom att överlämna fina projekt som smälter in i närmiljön och som förblir vackra länge. “Beständiga material” var ett av begreppen som våra arkitekter arbetade med från allra första början.

Vi känner och har samarbetet med både Jägnefält Milton och Tham & Videgård sedan tidigare – de bägge arkitektkontoren har dessutom stor respekt för varandras kvalitéer.

Vi tog även hjälp av designstudion Halleroed. Arkitekturen är alltid central men för att projekten skall bli framgångsrika behöver de också upplevas kommersiella. Halleroed, som inte är kända för den breda allmänheten, står bl.a. bakom inredningen i en rad svenska och internationella modebutiker. Dessutom har kontoret flera års erfarenhet av konceptualisering av bostäder.«

Köket fortsätter i crèmefärgen som genomsyrar radhuset.

Crèmefärgen fortsätter in i köket och bryts av med en bänkskiva i kalksten.

God förvaring med höga skåp där allt från glas till kaffemaskin kan stå.

God förvaring med höga skåp där allt från glas till kaffemaskin kan stå.

Här kan du läsa mer om Häradshusen i Vårdsätravik.

Läs mer:

Podden om framtidens bostadsmarknad – med kvinnorna i fokus 

Kika in i de smakfullt inredda radhusen i Norra Djurgårdsstaden  

Elegant 60-talshus på Lidingö – inrett av designduon 


Vildvuxen industrikänsla hos fotografen i Köpenhamn

$
0
0

Studio David Thulstrup har ritat ett spektakulärt hus åt erkände fotografen Peter Krasilnikoff. Det spegelklädda atriumet utgör hjärtat av huset, och skapar en naturlig oas mitt i fotografens hem. Husets tre våningar blickar alla mot det frodiga atriumet och bidrar med grönska till det urbana hemmet – och naturligt ljus till husets alla våningar.

Atrium hemma hos Peter Krasilnikoff, ritat av David ThulstrupAtrium hemma hos Peter Krasilnikoff

Den lummiga grönskan står i kontrast till den industri-inspirerade interiören. Det 500 kvm stora hemmet är klätt i betong, stål, glas, terrazzo och tegel. Textilier kommer från Kvadrat och trä från Dinesen.

Vardagsrum hemma hos Peter Krasilnikoff, ritat av David Thulstrup

Huset ligger i närheten av Köpenhamns hamnområde och är resultatet av ett nära samarbete mellan danske fotografen Peter Krasilnikoff och Studio David Thulstrup. Designstudion är baserad i Köpenhamn och har bland annat ritat Noma 2.0 – superrestaurangen Nomas nya upplaga.

Matbord hemma hos Peter Krasilnikoff, ritat av Studio David Thulstrup. Hemma hos Peter Krasilnikoff, ritat av Studio David Thulstrup. Gul fåtölj och brun soffa hemma hos Peter Krasilnikoff. Kök i terrazzo och tegel i industristil hemma hos Peter Krasilnikoff, ritat av Studio David Thulstrup. Peter Krasilnikoffs hem är ritat av Studio David Thulstrup i tre våningar. Ljust sovrum hemma hos Peter Krasilnikoff, ritat av Studio David Thulstrup. Peter Krasilnikoffs hem är ritat av Studio David Thulstrup i Köpenhamns hamnområde.

Bilder: Peter Krasilnikoff via Studio David Thulstrup

Läs mer:

Titta in bakom kulisserna på världens mest inflytelserika restaurang

Veckans hem: Naturfärgad dansk kustdröm

Veckans hem: Designsäkert boende på Island mitt i naturen

Gilla Residence på Facebook

Ny tv-serie går husesyn i svenska arkitekters egenritade hus

$
0
0

I sex program kommer producenten Ann Victorin att besöka sex stycken svenska arkitekter i deras hus som de själva planerat och ritat. Syftet med husesynerna är att under samtal få fram hur arkitekterna själva tänkt när det kommer till flera viktiga aspekter av en bostad. Hur faller ljuset? Vilka material har de använt sig av? Hur tänker de ring proportioner? Frågor som de flesta kanske aldrig funderat över, men ack så viktiga när det kommer till att optimera en bostad.

Bland de medverkande finner vi Gert Wingårdh, Martin Eriksson, Inger Thede, Sanna Hederus, Andreas Martin-Löf och Thomas Sandell. Vi fick en pratstund med de två sistnämnda, som gav oss sina tankar kring att bo i ett egenritat hus, samt hur de upplevt sin medverkan i programmet.

– För min del är en av de stora fördelarna med att bo i ett egenritat hus att ens egna, specifika behov uppfylls. Jag är mest stolt över alla smarta lösningar för förvaring, samt vår matplats, berättar Thomas Sandell.

Andreas Martin-Löf menar att hans medverkan inte var någon dans på rosor, och pekar på dilemmat i att försöka göra bra tv om arkitektur:

– Det är svårt. TV är många korta klipp och man vill gärna föra ett djupare resonemang om det man gör, men det är inte alltid lätt i de format som erbjuds. Jag tror ändå att den skickliga producenten och den erfarna fotografen kommer hitta en fin balans så att mer komplexa frågor kring arkitektur har möjlighet att nå en bred målgrupp.

Har ni lärt er något om er själva?

– Det är ju alltid kul att få sig själv dokumenterad. Att kunna kika på SVT Play om 20 år och konstatera hur ung man var då, säger Thomas.

För en utomstående kan arkitektyrket upplevas frustrerande. Du spenderar din tid med att planera, utveckla och rita hus och byggnader du själv sällan får utnyttja. Andreas Martin-Löf bor till vardags i lägenhet i Stockholms innerstad, men har ritat sitt eget sommarhus Aspvik.

– Det bästa med att bo i något man själv ritat är att man lär sig mycket av att leva i sitt verk än att bara uppleva det på bild. Arkitektur är mångdimensionellt. Sen är det också väldigt skönt att man så tidigt når ett avslut där man är nöjd med det som är byggt. De flesta som tar över ett sommarhus efter någon annan funderar sommar efter sommar på små förändringsprojekt som allt som oftast aldrig blir av, menar Andreas.

Men finns det då någon nackdel med att bo i sitt egenritade hus?

– Egentligen inte, i min mening. Det skulle kanske vara att det finns en brist på historia i nya hus. Eftersom den dialog som uppstår när man flyttar in i gamla hus också intresserar mig, så kan man ju säga att den lite saknas i nybyggda hus som man skapat själv, säger Andreas.

”Hemma hos arkitekten” har premiär på SVT2 onsdagen den 3 oktober.

Läs mer:

Spana in fotografen Charlie Drevstams hemliga äppelträdgård

Veckans hem: Skärgårdshem som svävar på bergsklippa

Kika in i de uppmärksammade radhusen i Uppsala – ritade av designstjärnorna

Gilla Residence på Facebook

Danska stjärnarkitekten har designat J.Lindebergs flaggskeppsbutik

$
0
0

Värvningen av inredningsarkitekten David Thulstrup speglar J. Lindebergs vilja att förnya sig. David Thulstrup står för en alldeles egen gren inom skandinavisk design. Thulstrup kommer nyligen från ett omfattande projekt med Noma där han designade möbler och inredning för fine dining-restaurangen i den danska huvudstaden. Under vårt möte försöker Thulstrup sätta fingret på skillnaden mellan Sverige och Danmark när det kommer till arkitektur och design, och hur han vill återinföra färger och kontraster i den skandinaviska minimalismen.

– Det är väldigt intressant. Man hade en känsla, en kärlek, för detaljer, och det fanns en lika stor kärlek till färger. I dag känns det bortglömt, så här långt in på 2000-talet. Allt är bara vitt. Jag kämpar för att återinföra material och färg på den nordiska designpaletten. Fram till nu har allt varit så rent, minimalt, och jordigt. Jag tror att vågar man arbeta med färg, material… Det är ju någonting vi alltid gjort, det har bara gått förlorat någonstans längs vägen, konstaterar Thulstrup.

Lärt sig av de bästa

David Thulstrup har gått som lärling hos den färgstarka ikoniska arkitekten Peter Marino, men också hos den legendariske franska arkitekten Jean Nouvel. Ett privilegie få förunnat, samtidigt någonting som Thulstrup själv inte är omedveten om.

– Jag älskade att vara hos de båda, att jag fick de möjligheterna var ju verkligen ett privilegium. Hos Jean Nouvel började jag som praktikant, men fick fast anställning efter några månader och jobbade då främst mot privata klienter, berättar Thulstrup.

Hos Nouvel fick Thulstrup lära sig branschens vassa kanter när det kommer till arbetsmiljö och arbetsmoral. Han berättar att de flesta egenskaper han har i dag är tack vare tiden hos Jean Nouvel.

– Även hans förmåga att jobba med material, de där privata hemmen ingen får se. Arbetet som läggs ned på att researcha material, detaljer – häpnadsväckande projekt. Både Jean och Peter skapade en kontakt med mig som jag verkligen uppskattade, jag kunde fråga Jean om vilken riktning jag borde ta, vilka projekt som var viktiga och belönande. Med Peter var det egentligen samma sak, han litade verkligen på mig även om jag kommit direkt från gatan, så att säga, menar Thulstrup.

Från Chanel till J.Lindeberg

David Thulstrup fick chansen att bära ett projekt med Chanel hos Peter Marino. Huvudprojektet bestod i att leda bygget av en ny Chanel-butik på det kändistäta North Robertson Boulevard i Los Angeles.

– Tanken var att utveckla ett mer modernt sätt att designa en Chanel-butik. Att Peter litade på mig gjorde mig mer bekväm, berättar Thulstrup.

Det är med andra ord inte första gången som ett klädvarumärke kontaktar den danska designern för att lyfta eller på ett nytt sätt utveckla ett nytt butikskoncept. Thulstrup var sedan tidigare ansvarig för att designa både inredning och själva restaurangen som inhyser Noma i Köpenhamn – utsedd till världens bästa restaurang. Men den senaste perioden har David Thulstrup alltså delat sin tid mellan Köpenhamn, där hans Studio David Thulstrup har sin bas, och Stockholm, Stureplan och Biblioteksgatan där J.Lindeberg nyligen slagit upp portarna till ett nytt butikskoncept, som skett i linje med att man tagit in Jens Werner som creative director och gett märket ett egentligen helt nytt ansikte.

lindeberg jacka

– Själva lokalen är ganska komplicerad. Den är väldig långsmal med en lågt hängande mezzanin. På grund av att ytan på andra våningen är ganska svår ville jag ge ytan på entréplan en wow-faktor. På ovanvåningen är tanken att känslan ska vara mer VIP, och vi uppnådde det genom att plocka bort ungefär två tredjedelar av mezzaninen för att skapa en stor yta på nedervåningen, menar Thulstrup.

Det är överhängande neutrala färgtoner som möter en i butiken, och materialvalet i form av betong känns väldigt eget och unikt, långt från kedjornas glatta golv och ljusrörsbelysning. Lindebergs patenterade ljusgula toner lyfts fram på ett subtilt sätt, och sättet man arbetat med ljus är någonting iögonfallande som märks omedelbart vid ankomst. Även en ljust blå ton märks av, precis som metall- och trädetaljer som kontraster.

Fanns det några komplicerade aspekter i arbetet med den nya butiken?

– Jag lade ned väldigt mycket energi på att få till rätt ljus. Det är alltid ett stort och betydande ämne, och i mitt arbete försöker jag alltid jobba nära vår ljusarkitekt som vi har i vår studio. Att konstant utmana sättet vi arbetar med ljus, och befinner man sig i de nordiska länderna är det väldigt inspirerande att leka med sättet vi arbetar med just ljus.

lindeberg ljus thulstrup

Hur yttrar det sig i J.Lindeberg-butiken?

– Vi har jobbat med en enorm ljusvägg, samtidigt som vi sett till att det inte kommer något ljus överhuvudtaget från taket. Det har varit min stora kamp i det här projektet, att taket hålls fritt från ljuskällor. Kika upp i vilken butik som helst och du kommer se 50,000 spotlights. Kika upp i Lindeberg-butiken och det finns inte en enda. Fiberglas är det stora materialet i butiken, och genom att ha ljuskällor bakom det skapar en vacker atmosfär. Det är små saker som de flesta inte märker, men jag gör ju det. För mig gör det allt speciellt, små saker som man vill lyckas med, så testar man och undersöker om det går vägen.

J.Lindebergs nyöppnade flaggskeppsbutik ligger på Biblioteksgatan 6 i Stockholm. 

Läs mer:

Limiterat för väggarna!

Norrgavel 25 år – Hanna Nova väljer sina favoriter

Faye Toogood hjälper nya husägare

Gilla Residence på Facebook

Rösta på årets byggnad

$
0
0

Varje år delar Nacka kommun ut pris till den vackraste byggnaden i stadsdelen sydost om Stockholm. Priset avser byggnader byggda under det föregående året, och för 2017 års vackraste byggnad har Nackaborna för första gången själva stått för utvalet. Omröstningen är öppen till och med den den 9 november, och den 20 november sker prisutdelningen i Nacka stadshus. Följande tio byggnader är nominerade, samtliga motiveringar och bilder kommer från Nacka kommun.

Mindre flerfamiljshus, Järlahöjden

”Ett flerbostadshus i villaområdet Birka. Ett modernt, enkelt hus mot det gamla, brokiga. Byggnaden känns varm och levande, tack vare träfasadens lyster och nyansrikedom. Självklar i sina proportioner med fina lågmälda detaljer i balkonger och tak.”
flerfamiljshus Järlahöjden

Spisbrödsfabriken, Flerbostadshus, Kvarnholmen

”På Kvarnholmen bland alla kulturhistoriska byggnader finns dessa flerbostadshus i stabil, hög, vardagskvalitet. Det röda teglet spelar med traditionen på Kvarnholmen och ger färg åt fasaderna mot gatan. De fyra huskropparna binds samman av en grå, murad sockel som följer gatans höjdskillnad.”
spisbrödsfabriken kvarnholmen

Finnboda terrass, Flerfamiljshus, Finnboda

”I Finnboda står dessa robusta flerbostadshus som fyrtorn vid vattnet, med tegelfasader i olika nyanser av grått och karaktäristiska detaljer i murningen i sockelvåningen. Byggnadernas trekantiga form förstärks av att balkongerna minskar i sin utbredning ju högre upp i byggnaden man kommer. Husens toppar, de två översta våningarna, är olika och glänser i metall.”
Finnboda terrass

Enfamiljshus, Lovisedal

”Den här byggnaden i Älta har tagit vara på platsens topografi. Byggnaden samspelar med, lutar sig mot, och tar stöd i berget. Mot gatan är byggnaden grafiskt formell men mot skogen är byggnaden lågmäld, med en altan en våning upp på berget. Den har en tydlig rustik sockel med en lättare våning i ljus puts ovanför.”
enfamiljshus lovisedal

Mindre flerfamiljshus, östra Eknäs

”Ett fint exempel på ett småskaligt flerbostadshus. Sluten fasad mot gatan i norr och en öppen, inbjudande gårdssida med altaner mot söder. Huset är inbäddat i trädgårdsgrönska med skyddade altaner. Byggnaden är inspirerad av klassisk arkitektur med dess lätthet i vertikala fönster och en flygande takfot.”
mindre flerfamiljshus östra eknäs

Hobbit Stockholm, Attefallshus, Lillängen

”Mitt bland villorna tittar ett litet hus från sagans värld fram. Ett Attefallshus kan se ut på många olika sätt, och det här visar på möjligheterna. Tegelfasaden, den runda dörren och det gräsbevuxna taket ger sammantaget intrycket av ett hus som funnits här sedan Bilbo Baggers barndom. Ett charmigt, välbyggt hobbithus med fina detaljer.”
hobbit attefallshus lillängen

Enfamiljshus, Velamsund

”Vackert placerad bland de glesa tallarna skymtar denna villa fram i skogen. Huset består av kuber adderade till varandra. En saklig byggnad som spelar med den vilda naturen och gör att natur och byggnad förstärker varandra. Enkelheten i kompositionen förstärks av fina detaljer där husets träfasad kompletteras av vackra inslag av metall.”
enfamiljshus velamsund

Enfamiljshus, Marinstaden

”Marinstaden är hus på vattnet. Med egen båtplats, vatten runt husen och berget bakom är elementen nära. Det här är ett hus inspirerad av båtarkitektur i material och detaljer. En enkel form, grafisk i sitt uttryck, kompletterad av förrådsbyggnadens rundade form i trä. Den här villan är en del i helheten Marinstaden, den samspelar med byggnaderna omkring i material och färger.”
enfamiljshus marinstaden

Sjöhuset, Flerbostadshus, Marinstaden

”Nedanför berget, mot Gäddviken, svävar denna massiva byggnad i trä på höga pelare. Byggnadens form följer och formas av det bakomliggande berget. Med sin skulpturala form och enkelhet i detaljerna är byggnaden saklig i sin gestaltning. Det sluttande taket öppnar sig mot himlen och skapar takterrasser med utblick åt flera håll på de översta våningarna. Det här är en byggnad som tar vara på platsen, förstärker berget och öppnar sig mot vattnet.”
sjöhuset marinstaden

Ruin retreat, Verksamhet, Kummelnäs

”Högt uppe ovanför farleden in till Stockholm ligger denna byggnad med flera tidslager. En oas i skogen, där byggnaden omfamnas av den ruin som byggdes som en ruin i slutet på 1890-talet. Ett lågmält bidrag, med vackra detaljer och proportioner.”
ruin retreat kummelnäs

Rösta på din favorit här.

Läs mer:

Hotell i Sverige att besöka med barn under höstlovet

Norrgavel 25 år – Hanna Nova väljer sina favoriter

En sekelskiftespärla i rostiga toner

Gilla Residence på Facebook

Tengbom designar Arlandas nya exklusiva terminal

$
0
0

Under många år har Arlanda erbjudit sin Arlanda VIP-Services till resenärer som vill göra sin resa extra bekväm – inte bara under själva flygningen, utan också innan avgång och vid ankomst. Man erbjuder bland annat tjänster som incheckning, bagageinlämning och passkontroll på ett mycket smidigare vis än det normala, samt förfriskningar, gratis wi-fi och VIP-lounge för avkoppling innan resan.

Från och med den 6 november har man designat en ny VIP-terminal för ändamålet, som dessutom är en av få fristående VIP-terminaler i världen. För uppdraget har man valt ut arkitektbyrån Tengbom, som gjort ett fantastiskt jobb i att fånga det rustikt skandinaviska och lägga en modern slöja över material och känsla.

– När vi fick uppdraget var det första vi tänkte på att många inflytelserika resenärer skulle passera huset. Med målet att skapa en unik och minnesvärd upplevelse analyserade vi vilka krav, behov och önskemål den människan har. Lugn och ro, tid för reflektion och en stunds flykt från vardagen tycker vi ringar in nordisk lyx, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt och kontorschef på Tengbom.

arlanda vip inomhus trä

Guldkant utöver det vanliga

Peder Grunditz är flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport, och menar att Tengbom lyckats skapa en upplevelse utöver det vanliga för resenärerna som vill göra sin resa lite mer minnesvärd.

– Vi är övertygade om att de som passerar denna byggnad kommer få den bästa starten på resan.

arlanda vip trappa

Själva byggnaden har utformats för att minimera insyn, och dagsljus strilar in från stora fönster i taket. Det yttre betonglagret skyddar husets innehåll, som domineras av trä och exklusiva möbler och accessoarer med ett mestadels nordiskt ursprung. Hårt möter mjukt och kallt möter varmt i Tengboms VIP-terminaler.

arlanda vip exteriör

arlanda vip lounge

Utöver den nya VIP-terminalen har projektet ”Porten” med Arlanda som utgör en nybyggnad på cirka 26 000 kvadratmeter, men också ombyggnationer av delar av Hus C och Centralbyggnaden plus Passagen har beställts av Stockholm Arlanda Airport.

Läs mer:

Restaurang Himlens nya utseende

Kika på utställningen Colorful Studio – inredning av Lovisa Häger

Norm Architects inreder japansk restaurang i London

Gilla Residence på Facebook

Vackraste inredningen av fantastiska Apparatus

$
0
0

Belysningsföretaget Apparatus nya showroom i Los Angeles står för vinterns stora inspirationskälla när man startar upp sin första lokal på den amerikanska västkusten. Det New York-baserade företaget grundades 2012 och har sedan dess gått framåt med rasande fart, och bland annat blivit kända för sina discon under modeveckan i världsmetropolen.

apparatus LA entre

I en renoverad lagerlokal på McCadden Place i Hollywood har Apparatus öppnat upp sin tredje anläggning, som rymmer totalt 465 kvadratmeter belysningsinspiration deluxe. Det är medgrundaren Gabriel Hendifar som varit kreativ ledare när Los Angeles-lokalen tagit form, med antikvitetsbutiker och konstgallerier som närmsta grannar. Färgskalan är otroligt smal, nästintill obefintlig – någonting som sätter ljuset i första rummet, bokstavligen.

apparatus pendlar

Ljuset strilar in från högt belägna fönster och skapar intressanta vinklar, där inte bara ljuset utan även skuggor och mörka partier är minst lika viktiga. Självklart är samtliga artificiella ljuskällor tagna direkt från Apparatus egna, enastående utbud.

apparatus valv

Samtliga foton av Wichmann + Bendtsen.

Läs mer:

Nordiska Kök bygger naturens apotek

Fantastic Frank öppnar två nya kontor – i Italien

Svenska designstudion Hem öppnar pop-up-butik i London

Fotoboken som dokumenterar Stockholms unika tunnelbanestationer

$
0
0

För Stockholms tunnelbanas grottstationer har vi arkitekten Michael Granit att tacka. Det var Granit som ville komma från den kaklade stationsarkitekturen som präglar majoriteten av huvudstadens stationer. Det fanns ju egentligen ingen anledning att kakla in stationerna när grottorna i sig tornade upp sig långt mäktigare än de badrumsliknande väggarna. Succén var omedelbar, och de första stationerna belönades med Kasper Salin-priset.

Stockholm sub solna

Solna station.

För att få fler att upptäcka Stockholms mäktiga stationer med grottväggar – som sorgligt nog förbises allt för mycket av jäktande resenärer – har fotografen Chris M. Forsyth fotograferat 27 stationer om 157 bilder till fotoboken Stockholm Sub.

Konsten fick ta plats

Det är inte bara grottutformningen som uppmärksammas i boken – Michael Granit var mycket mån att samarbeta med den tidens främsta svenska konstnärer, som utsmyckade stationerna med unika verk. Stockholm Sub är första gången Stockholms unika tunnelbanestationer dokumenteras på det är sättet, med den här typen av detalj i Forsyths fotografier med vidvinkel och långa exponeringar.

Bokens redaktör är journalisten och arkitekturkritikern Mark Isitt, som också kompletterat bilderna med korta informativa texter.

Stockholm sub alby

Alby.

stockholm sub tekniska högskolan

Tekniska högskolan.

stockholm sub bagarmossen

Bagarmossen.

stockholm sub hötorget

Hötorget.

stockholm sub kungsträdgården

Kungsträdgården.

stockholm sub Kungsträdgården2

Kungsträdgården.

stockholm sub kungsträdgården

Kungsträdgården.

stockholm sub t-centralen

T-centralen.

Samtliga fotografier av Chris M. Forsyth.

Läs mer:

Vackraste inredningen av fantastiska Apparatus

Tengbom designar Arlandas nya exklusiva terminal

The Grey House är en ren och skär designdröm

Gilla Residence på Facebook

Zaha Hadid Architects på uppdrag i Oslo

$
0
0

I en tävling om vilka arkitektbyråer som skulle få rita två av de nya tunnelbanestationerna på Oslos nya Fornebubanen gick Zaha Hadid Architects och norska A-Lab vinnande ur striden. Fornebu har tidigare varit hem åt en nedlagd flygplats, men kommer nu att husera 6 000 bostäder. Fornebubanen kommer göra det möjligt för människorna som bor på Fornebu att ta sig till Majorstuen på bara 12 minuter.

hadid a-lab oslo forenbubanen

ZHA och A-Labs bidrag hämtade inspiration från glaciala landskap när man utvecklade koncepten, och tanken är att de vågliknande formerna ska guida flödet av människor som rör sig i kollektivtrafiken. Även på gatunivå kommer allt designas så flödet ned i tunnelbanan känns fullt naturligt genom att entréerna smälter ihop med marken utanför.

hadid a-lab Fornebu station hadid a-lab fornebu station ovan hadid a-lab fornebu gångväg hadid a-lab fornebu gångväg2 hadid a-lab fornebu gångväg3 hadid a-lab fornebu station 1 hadid a-lab station ovan1 hadid a-lab plattform hadid a-lab plattform2 hadid a-lab spårväg

Arbetet med Fornebubanen inleds 2020, och beräknas stå färdigt 2025.

Läs mer:

ASUS och Blundlund samarbetar i konstnärligt experiment

Vackraste inredningen av fantastiska Apparatus

Helsingfors uppför unikt designmuseum

Gilla Residence på Facebook

Snøhetta designar skogsretreats för norska sjukhus

$
0
0

Som taget ur Bergtagen av Thomas Mann har design- och arkitektbyrån Snøhetta skapat som privata kureringsstugor i skogarna i närheten av två av Norges största sjukhus, Sørlandet Kristiansand och Rikshospitalet – Friluftssykehhuset, Outdoor Care Retreat.

Tanken är att patienter som genomgår längre behandlingar på bägge sjukhus ska kunna ta sig till träbyggnaderna i den närliggande skogen för andrum, reflektion och en paus från känslan av isolation som längre sjukhusbesök kan föra med sig.

snöhetta friluft lövskog

– Naturen för med sig spontan glädje och hjälper patienterna att slappna av. Med den naturliga omgivningen föds ett förnyat lugn hos patienterna. Någonting de kan ta med sig tillbaka in i sjukhuset, säger barnpsykologen Maren Østvold Lindheim som jobbar på Rikshospitalet i Oslo och är en av grundarna till projektet.

Närhet till naturen

Tanken är att dessa retreats inte bara ska agera tillflyktsort, utan också en plats för viss behandling samt tid att umgås med vänner och familj i en annan miljö än sjukhuset. Stugorna är öppna för alla patienter på sjukhusen och bokas vid behov. Storleken på stugorna är omkring 35 kvadratmeter, och konstruktionen är inspirerade av barns träkojor med asymmetriska former som sträcker sig ut och fattar efter resten av skogen. De stora fönstren kan öppnas upp mot skogen och binda samman trästugorna med naturen. Detta för att komma så nära skogen som möjligt, och stimulera så många sinnen som möjligt.

snöhetta soffa ljus snöhetta lådor snöhetta fönster snöhetta ljus och skuggor snöhetta lövverk snöhetta lampor

Genom privata och offentliga donationer har Friluftssykehuset Foundation donerat stugorna till de båda sjukhusen.

Foto: Ivar Kvaal

Läs mer:

Linum välkomnar våren med urban 60-talskänsla

3 inredningsprofiler: så inreder du hållbart och klimatsmart

Modeskaparen Pierre Cardin rosabubbliga drömpalats

Stockholm Design Week: Frama x Andreas Martin-Löf

$
0
0

Danska Frama har gått samman med den rosade arkitekten Andreas Martin-Löf i en samarbetsutställning. Forumet är de nyrenoverade lokalerna som huseras av Andreas Martin-Löf Architects.

I utställningen Spatial Sensibilities kommer man att i Martin-Löf Architects nyrenoverade lokaler att visa upp nyheter från Framas Permanent Collection.

Mötet som sker mellan Andreas Martin-Löf och Fram kommer definitivt skapa en spännande aura, där Framas design gifter sig med omgivningen vid Norr Mälarstrand.

FRAMA4 FRAMA 1 FRAMA 2 FRAMA3

Spatial Sensibilities är öppen 5-8 februari kl. 11-17. på Kungsholmstorg 1, 3 tr.

Läs mer:

H&M Home släpper sin andra möbelkollektion

Stockholm Design Week: fem snabba med Magniberg & Bukowskis

Veckans hem: Wingårds kvarnhus i Västra Karup

Gilla Residence på Facebook

Ikonbygget 79 & Park liknar inte någonting annat

$
0
0

Namnet klingar ju så underbart New Yorkskt. 79 & Park. Det luktar pretzels och brända mandlar och nyrostat kaffe och avgaser och körsbärsträd i full blom i Central Park i april.

Men icke. Detta är inte korsningen 79:e gatan och Park Avenue. Detta är inte Upper East Side och världens mest exklusiva bostadskvarter. Utan detta är Gärdet i Stockholm med horisontalregn och lera och ogräs och vattenpölar och varningstejpade stålbommar och betongsuggor och lappade asfaltsstigar…

»Ett fantastiskt läge!« hävdar Herman Persson, designchef på fastighetsutvecklaren Oscar Properties.

»Absolutely fantastic!« hävdade Bjarke Ingels när han presspresenterade bostadshuset i november.

Man undrar: Om nu Gärdet är så enastående, varför ligger det då så öde? Varför är det så få som frekventerar det?

79 park gärdet

Fastigheten ligger som en vilande träorm på Gärdet. Tack vare vågformen har alla boende vidsträckt utsikt över Gärdet oavsett var i huset de bor.

Det är ju inte som att förutsättningarna saknas. Bostadsområdet med intilliggande Östermalm hör till Stockholms mest attraktiva, över 100 000 stockholmare bor här. Ännu fler arbetar här – Sveriges Radio, Sveriges Television, TV4, Filmhuset, Försvarets materielverk, Sida, Naturvårdsverket – några av landets tyngsta institutioner omringar fältet. Och i nordöst ruvar Värtan och Frihamnen, Stockholms huvudhamnar, ett område som inom de närmaste decennierna ska förvandlas till blandstad, runt 7 000 bostäder och dubbelt så många arbetsplatser förväntas byggas här.

Ändå spiller knappast något folkliv ut på själva grönytan. »Come on, let’s go in here«, uppmanade Ingels på sin danskengelska under presskonferensen och ledde hela det väldiga uppbådet in på innergården, bort ifrån snålblåsten på det före detta exercisfältet.

79 park profil

Att bygga på Gärdet är att ta plats i arkitekturhistorien.

Ändå är det ingen överraskning att möta en världsarkitekt som han just här. Att bygga på Gärdet är att ta plats i arkitekturhistorien. Det vet förstås Herman Persson, KTH-utbildad arkitekt, som varit på studiebesök med skolan i flera av de intilliggande byggnaderna.

»Gärdet är en plats för ikoner. Att ta plats här förpliktigar. Som vi ser det knyter den här unika byggnaden an till en tradition. Vi betraktar 79 & Park som det första landmärket i en ny generation.«

Han nämner först och främst Peter Celsings kompromisslösa filmhus (1970). Det ligger direkt väster om 79 & Park och är en betongbrutalistisk låda där prefabelementens kanter fått runda hål för att påminna om en filmremsa.

Men alldeles intill reser sig Cyrillus Johanssons eleganta tegelkomplex för försvaret (1943) och intill det ligger mörka funkislådor i tegel och svart glas ritade av Tage Hertzell och Gösta Åbergh för Konstfack (1959), i total kontrast till Paul Hedqvists skimrande radiohus (1961) snett mittemot, radiohuset som blickar ut över delvis nedgrävda Berwaldhallen (1979), en musikbunker värdig en Bond-skurk, ritad av Vattenbyggnadsbyrån, och ut över det nätta Italienska kulturinstitutet (1958) av superstjärnorna Gio Ponti och Pier Luigi Nervi, och ut över Finlands snövita ambassad (2002) av Kristian Gullichsen, Gullichsen som växte upp i en villa av Alvar Aalto, Aalto som ritade på det nästan lika snövita bostadskomplexet på andra sidan Gärdet, alldeles uppför backen från BIG:s projekt.

79 & Park liknar inget av dem. 79 & Park är helt sin eget.

79 PARK interiör

Dagbädden har ritats och producerats av Daniel Östman. Lampa Cesta från Santa & Cole. Pläd, Astrid.

Och 79 & Park är helt och hållet här och nu; liksom de omgivande mästerverken är den ett direkt resultat av sin samtids rit- och byggmetoder. Ett myller av 3,7 m x 3,7 m moduler – »Jag vet faktiskt inte hur många, men det rör sig om ett hundratal«, säger Persson – har staplats på varandra, till synes slumpartat men naturligtvis med datorkalkylerad millimeterprecision. Byggnaden häver sig upp från tre till tolv våningar, gräver i Gärdets toviga gräs på framsidan och skrapar skyn på baksidan, går från viskningar till rop, allt i en enda mjukt svepande bølge. Inte för intet kallar Persson modulerna för »datapixlar« – tillsammans bildar de rumsstora delarna en avläsbar helhet.

»Mycket tid har lagts på att bryta ner volymen«, förklarar han. »Stadens representanter var oroliga för att byggnaden skulle bli för reslig, att den skulle bilda en mur mot Gärdet. Därför har vi ansträngt oss för att få huset att framstå som en del av topografin. Ser du det från hamnen framstår det mest som en kulle.«

En grön kulle:

»Alla tak är planterade. Vissa bara med sedum, andra med tilltagna träd och buskar. Vi ville låta Gärdets grönska klättra upp på taket.«

79 PARK visningslägenhet

Bilderna är tagna i 79 & Parks visningslägenhet som är på 129 kvadratmeter i etage, här inredd av Lotta Agaton interiors. Skrivbord Quaderna av Superstudio för Zanotta, Nordiska galleriet. Stol av Nanna Ditzel, från Modernisten, lampa Taccia från Flos, böcker från Dusty deco och Konst-ig, pennburk och kaffekopp, Frama studios. Konstverk av Julia Hetta via Moderna samlare. Soffa och fåtöljer Confident, båda från Living divani, Asplund. Kuddar i tyg från Astrid. På soffbordet Plana av Charlotte Perriand står vas Pallo av Carina Seth Andersson. Skulptur i svart sten från Dusty deco. Pläd i soffan i tyg från Astrid.

79 PARK vas sideboard

På sideboardet, vas från Dusty deco, lampa från Foscarini, Nordiska galleriet, böcker från Konst-ig, konstverk Animal Balloon av Michael Bussien, från Dusty deco, stolar Leggera av Gio Ponti från Cassina.

Så pragmatiska är Ingels svar på stadens krav att det är frestande att betrakta honom som en professor Balthazar; in i datorn matar han koefficienterna – sol- och vindförhållanden, topografi, siktlinjer, stråk, den omgivande bebyggelsens volymer – och ut kommer ett hus, skräddarsytt för platsen. Uttrycket blir därefter. En rationell idé resulterar inte sällan i en irrationell design.

»BIG:s arkitektur är ju väldigt distinkt«, säger Persson. »Den kan vara – hur ska man uttrycka det – lite bråkig. Den uppvisar en stark variation. Av våra 168 lägenheter har 164 unika planlösningar.«

Med alla krav på platsanpassning skulle man kunna tro att de exteriöra förhållandena varit styrande, att huset ritas utifrån och in, men väl inne i huset blir intrycket snarare det motsatta. Alla lägenheterna har fönster från golv till tak och så gott som samtliga öppningar är finkalibrerade ut mot Gärdet, tack vare vågformen har du vidsträckt utsikt oavsett var i huset du bor. Södersolen letar sig långt in i lägenheterna och ner på den kringgärdade gården där en ö av staplade trälådor och prunkande planteringskärl, utförda i samma kanadensiska ceder som fasaderna, bildar mitt. Som om ytterligare ett 79 & Park höll på att växa fram ur den gjutna betongplattan. Barnens älskar det – här finns Stockholms kanske bäst belägna dagis.

79 PARK fåtölj

Stol Chaise Longue PK 24 av Poul Kjærholm från Modernity. Sideboard Utö av Axel Einar Hjorth. Keramikvas från Dusty deco. Konst från Moderna samlare.

79 PARK lampa tavla

Stol av Nanna Ditzel, konstverk av Julia Hetta. Lampa, Flos.

79 PARK skrivbord

Skrivbord Quaderna av Superstudio för Zanotta.

79 PARK soffbord

Soffa och fåtöljer Confident, båda från Living divani, Asplund. Kuddar i tyg från Astrid. Soff­bord Plana, vas Pallo av Carina Seth Andersson. Skulptur i svart sten från Dusty deco. Pläd i soffan i tyg från Astrid.

79 PARK köksbänk

Vit och svart keramik Aj Otto från Frama och mugg med handtag av Olivia Fiddes och Faye Toogood. Träslevar från Riktig, Stelton, vit porslinssked från Strax, konst via Moderna samlare.

Bord Utö av Axel Einar Hjorth, vas från Dusty deco.

Sängkläder i linne från Tekla, överkast i tyg från Astrid. På sängbordet, vas av Carina Seth Andersson, sänglampa Saturn av Serge Mouille, kuddar i linnetyg från Astrid.

Att New York inspirerat bekräftas interiört. Här finns en industriell råhet som påminner om sekelskiftesfastigheter i Soho och Brooklyn. Förutom de väldiga fönsterpartierna märks blottlagda pelare och balkar, väggar i betong, en tilltagen takhöjd (på sina stället hela 4,5 meter), dörröppningar 2,70 meter höga, vitpigmenterade ekplankor på golvet. Ungefär som Bjarke Ingels egen lägenhet på 205 Water Street, i Brooklyns Dumbo-distrikt, alldeles vid Manhattan Bridges fäste.

Namnet då? Herman Persson förklarar att det har en ganska logisk förklaring.

»Byggnaden har tolv trapphus och ett av dem ligger på Sandhamns­gatan 79. Och så ligger den förstås vid en park.«

Bjarke Ingels

Bjarke Ingels (Köpenhamn, 1974) grundade 2001 arkitektkontoret Plot tillsammans med belgaren Julien De Smedt och slog igenom stort 2005 med VM-husen i Ørestaden. Året därpå startade Ingels BIG (Bjarke Ingels Group) som i dag har över 400 anställda och kontor i Köpenhamn, London och New York. BIG:s första New York-projekt, bostadskomplexet Via 57 West, stod klart 2016. Kontoret ritar just nu bland annat Googles högkvarter i San Francisco och London, den fjärde skyskrapan på Manhattans World Trade Center-tomt och, inte långt därifrån, The Dry line eller The Big U, en park som är tänkt att fungera som barriär mot framtida översvämningar. 79 & Park är Ingels första realiserade bostadsprojekt i Sverige, beställt av Oscar properties genom Oscar Engelbert.

Text Mark Isitt

Foto Erik Lefvander

Exteriörfoto Andy Liffner

Styling Lotta Agaton Interiors

Bostadsprojektet som gav Glommen & Lindberg Guldstolen för bästa inredning

$
0
0

De exklusiva bostäderna Biblioteket No.5, ett samarbete från Glommen Lindberg, Mats Theselius och Jägnefält Milton, fick 2018 års utmärkelse Guldstolen för bästa inredning. Bostäderna ligger i en byggnad som tidigare i historien huserat Margaretaskolan och signalerar tidlöshet och gediget hantverk. Rolf Alexander är marknadschef på Glommen & Lindberg:

– Biblioteket No. 5 är en del aven historisk miljö och början på en framtida boendetrend. Rivningsraseriersätts av förfining och istället för att bara bygga nytt måste vi också bygga smart, sade Rolf i ett pressmeddelande när projektet annonserades i mitten av 2016.

Totalt byggdes 13 bostäder som alla sålde slut extremt fort, vilket man ändå får se som en slags succé. Förmedlingen skedde i Lagerlings fastighetsmäkleris regi, och bostäderna består av allt från små ettor till stora penthousevåningar på flera hundra kvadratmeter.

biblioteket-entré2 biblioteket-entré biblioteket-entré2 biblioteket-hiss biblioteket-klinker biblioteket-hall biblioteket-dörrhandtagbiblioteket-sovrum biblioteket-sovrum biblioteket-glasdörr biblioteket-kök biblioteket-badrum2

Läs mer:

Ikonbygget 79 & Park liknar inte någonting annat

Nu öppnar jazz- och cocktailbaren Bar 115 i Vasastan

Lotta Agaton skapar koncept åt Magnolia

Gilla Residence på Facebook

Nobis & Wingårdhs samarbetar på nytt hotellprojekt

$
0
0

I två byggnader på Gävlegatan i Stockholm öppnar star Nobis Hospitality Groups nya hotell Blique by Nobis. För tredje gången har man samarbetat med omhuldade Wingårhds. Byggnaderna som huserar hotellet är ett varuhus i betong, designat på 30-talet av Sigurd Lewerentz, samt en litet nyare kontorsbyggnad ritad av Alenius-Silverhielm-Åhlund på 90-talet.

Helt rätt i tiden har man valt att visserligen renovera byggnaderna, men samtidigt värna om ursprunget och originaldetaljer. Sigurd Lewerentz arv har varit i fokus, och rummen beskrivs som en perfekt blanding av ”industrial severity and handcrafted softness”. Det rör sig om totalt 249 rum i dessa två byggnader, och ett antal av dessa agerar som studiolägenheter utformade för gäster som planerar en längre vistelse. Det finns också så kallade ”sleep rooms” helt utan fönster, samt allmänna ytor som restauranger, barer, takterass, och spa.

blique 3 blique 2 blique 1

Än så länge finns inget spikat datum när hotellet öppnar, men Nobis menar själva att det ska ske under våren 2019.

Läs mer:

Ikonprojektet 79 & Park liknar inte någonting annat

Bostadsprojektet som gav Glommen & Lindberg Guldstolen för bästa inredning

Temporärt gör nyskapande lägenhetsprojekt

Gilla Residence på Facebook

Snøhetta färdigställer Europas första restaurang under vatten

$
0
0

I den lilla norska byn Båly sticker en märklig konstruktion upp ur havet längs med kusten, precis invid klippor härdade av ett vildsint hav. Det är arkitektbyrån Snøhetta som designat en betongtub med ett panoramafönster under vattenytan, precis invid restaurangen som gör att gästerna kan njuta av undervattensutsikten, på inget sätt konstgjord som i ett akvarie.

snöhätta panorama

Foto Ivar Kvaal.

Med tiden hoppas man på att alger och mollusker ska klamra sig fast vid betongen, och sedermera skapa ett slags rev som med tiden rengör vattnet runt omkring och lockar dit djurlivet i havet.

Restaurangen heter alltså Under och man behöver ingen högre utbildning för att förstå namnet. Insidan av betongperiskopet är klätt med ek, vilket skapar en stark kontrast till den kalla betongen på utsidan. Förhoppningen är att interiören av ek ska motverka eventuella klaustrofobiska känslor.

snøhätta trapp

Foto Ivar Kvaal.

snøhätta restaurang

Foto Ivar Kvaal.

För att gästerna ska kunna se någonting ut från det enorma panoramafönstret har Snøhetta valt att använda sig av dämpad interiörsbelysning som är utplacerad på havsbotten. Ovanför restaurangen finns också en champagnebar.

Utöver restaurangen och champagnebaren kommer Under att husera ett center för marin forskning, vars syfte är att informera allmänheten om den biologiska mångfalden i de närliggande vattnen.

snøhetta vatten

Foto Ivar Kvaal.

snøhetta under

Foto Ivar Kvaal.

snøhetta klippor

Foto Ivar Kvaal.

snøhetta detaljer

Foto Ivar Kvaal.

snøhetta champagnebar

Foto Inger Marie Grini/Bo Bedre Norge.

snøhetta champagnebar2

Inger Marie Grini/Bo Bedre Norge.

snøhetta ovanifrån

Foto André Martinsen.

Läs mer:

Ikonbygget 79 & Park liknar inte någonting annat

Se bilder från det hållbara Grow Hotel

Stjärnkock öppnar världens långsammaste gatukök

Gilla Residence på Facebook

Bergaliv – Sveriges naturskönaste hotell

$
0
0

I en gammal skidbacke långt in i Hälsingland står Lofthuset, som ett oerhört välbyggt och väldesignat – huset är ritat av SAR/MSA Hanna Michelson – förverkligande av barndomens drömmar om en trädkoja. En 10 meter hög trädkoja, om 14+14 kvadratmeter där huset består av två stycken rum varav det ena är ett slags utsiktsrum, som längst upp i den på styltor smalhöga träkonstruktionen bjuder på just det – utsikt.

lofthuset baksida lofthuset takrummet

Det klimatskyddade nedre rummet har naturligtvis anpassats för övernattning och dagsvistelse, och trots att man kommit ned från utsiktsrummet finns även här en utsikt att berätta om för barnbarnen. Hela huset bjuder på magnifika träval med naturlig finish som känns helt rätt i tiden. Ljusa träslag och snickerier i björkplywood och ask, med isolation av linfiber som ska ge ett behagligare inomhusklimat. Designmässigt är det tydligt att målet varit att komma nära naturen genom att rensa bort onödigt klotter och skapa ljus och rymd.

lothuset interiör1 lofthuset kök lofthuset fönsterbänk lofthuset fönsterbänk2

I skrivande stund finns endast Lofthuset i Bergaliv landskapshotells utbud, men planer finns på att bygga ytterligare tre hus i det minst sagt natursköna området. De hälsinglandska skogarna som omger Bergaliv bjuder inte heller bara på avkoppling; här finns aktiviteter som vandring, bad vid flodbanken, klättringspark samt närliggande Järvsö med skidor, mountainbiking och ett zoo.

lofthuset bro lofthuset diskho lofthuset kök detalj lofthuset styltor lofthuset framsida lofthuset framsida2 lofthuset ritning

Läs mer:

Bruno Mathson möter japansk minimalism i Norrtälje

Veckans hem: minimalistisk studiolägenhet i Vasastan

Se bilder från hållbara Grow Hotel

Gilla Residence på Facebook

Casa Cook öppnar familjevänlig filial på Kreta

$
0
0

Kuststaden Chania bär på en hel del historia, och Casa Cook har tagit tillvara på det närliggande områdets känsla när man valt material till sitt avslappnade hotell. Casa Cook Chania är det fjärde i Casa Cook-regi (ytterligare tre hotell slår upp dörrarna i sommar och till hösten) och är det första familjevänliga (de andra har 16-årsgräns). Det innebär att även den designintresserade familjen som vill ha lagom med lyx på semestern kommer passa perfekt in på Casa Cook Chania.

case cook chania solnedgång

Själva hotellet ligger strategiskt nära stranden, men också inte långt från Chanias stadskärna. Det erbjuds också ett poolområde med avskild barnpool för den som inte uppskattar stranden, och vill man kunna gå direkt ut i poolen finns det möjlighet att få ett rum med privat pool.

case cook chania handdukar

Boutiquehotellet Casa Cook Chania erbjuder också minimalistiskt designade ytor tillgängliga för alla, som precis som rummen känns jordiga och naturnära på ett sätt som nästan ger känslan av att hotellet vuxit fram direkt ur marken, karvat till perfektion.

Casa Cook Chania översiktCasa Cook Chania sovrum2 Casa Cook Chania badrum Casa Cook Chania soffa Casa Cook Chania fåtölj Casa Cook Chania trappsteg Casa Cook Chania uteplats Casa Cook Chania högtalare Casa Cook Chania sovrum

Läs mer:

Se bilder från The Sister Hotel i Milano

Bageriet Penthouse håller internationell toppklass

IKEA utforskar framtidens hem med hjälp av historien i ny utställning

Gilla Residence på Facebook

Svenska låtskrivaren öppnar musikhus med Ett Hem

$
0
0

Ett Hem har tillsammans med Max Martin slutit ett partneravtal, efter att Martin köpt två stora fastigheter i området kring Lärkstaden. Tanken är att skapa ett internationellt musikhus, och det gör Martin tillsammans med ägarna till lyxhotellet Ett Hem. Parterna köpte fastigheterna Sköldungagatan 4 och 6 (Ett Hem ligger på Sköldungagatan 2) i en hemlig affär sommaren 2018, som nu blivit offentlig.

ett hem exteriör fasad

Fantastiska Ett Hem på Sköldungagatan 2.

På Sköldungagatan 6 kommer Max Martin att ha musikverksamhet, i och med att han kommer flytta sitt musikförlag dit. Världsstjärnor kommer att besöka studion ständigt, och tanken är att de ska kunna bo på Ett Hem vägg-i-vägg, då hotellet utökar sina verksamheter på nummer 4.

jeanette mix fasad

Ägarna till Ett Hem, familjen Mix, bor i ett hus som precis som hotellet är inrett av Ilse Crawford.

jeanette mix salong

Det finns i skrivande stund inga konkreta datum för när en eventuell renovering och flytt kommer att ske.

Experten tipsar: Så matchar du trädgården med husets stil

$
0
0

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

Har du nyligen blivit husägare, eller äntligen fått tid att ta tag i din befintliga trädgård? En trädgård är förvisso alltid i förändring, men i byggnadsvårdstrendens spår är det många som vill försöka återskapa den ursprungliga stilen på sin trädgård. Ofta flyter perioderna ihop lite eftersom förändringarna påverkats av skiftningar i samhället och skett över lång tid, men här är trädgårdsarkitekten Karin Janriks bästa tips för några av våra vanligaste typer av villor.

Torpardrömmen – 1800-tal

torp

Bild: Idealista

Huset: Den klassiska röda stugan vita knutar, sinnebilden av en sommarstuga.

Trädgården: På torpet fick man ta det som fanns att tillgå på plats, så idag återskapar vi ”illusionen” av torpet. Det var mycket lokala influenser, och en rustik grund som livades upp av en glad färgmix av klassiska mormorsväxter som brandlilja, viol, pion, kaprifol och narcisser.

I övrigt fanns det många fruktträd, schersmin, syren, och ofta en kryddträdgård.

Andra klassiska kännetecken är grusgångar, en rundel framför huset eller ett vårdträd mitt på gården. För inspiration kan man titta på ”Grönt kulturarv”, ett upprop från SLU där listar man gamla sorters växter.

Nationalromantik – början av 1900-talet

Huset: Den typen av stora sekelskiftesvillor vi ofta ser i välbärgade områden idag.

Trädgården: Ganska stor, naturlik trädgård med ängspartier och stora träd som gav en flykt från stan. Grusgångarna var slingrande, grindarna rustika och stenen ofta av granit. Buskarna var oftast syren, schersmin, och även slån.

Trädgårdsstaden och villastaden – 20-talet

Hus i Enskede

Enskede är en av de mest kända exemplen på trädgårdsstad. Bild: TT

Huset: Stadsplaneringen började ta form och många nya hus byggdes i stadens utkant, för att tjänstemännen skulle kunna njuta av landets fördelar utan att bli lantbrukare. Husen var lite blygsammare än föregångaren och framförallt var det tätare mellan dem.

Trädgården: En formell trädgård som bidrog till hushållet, med många buskar och fruktträd på rad. Gångarna var nu raka istället för slingrande, grindar och staket omsorgsfullt snidade och det var vanligt med berså och vattentunnor vid hushörnen.

De långsmala rabatterna bestod av spirea, pioner, flox, jätteprästkragar, violer, vivor och rosor – gärna rödhätte, som var en populär sort på 20-talet.

Funkis – 30-talet (plus nyfunkis)

funkishus

Nyfunkis. Bild: Caparol

Huset: Funktionen stod i fokus och de släta, ljusa, geometriska husen växte fram. Läget optimerades efter naturens förutsättningar och lät så mycket ljus som möjligt komma in i både huset och trädgård.

Trädgården: Nu var det fokus på avkoppling och lek i trädgården, mat kunde man ju handla i butik. Trädgården skulle vara lättskött och ofta fanns gamla tallar och vildväxande buskar kvar. Man började göra stenlagda uteplatser i anslutning till huset och kalksten blev populärt på gångarna.

Det fick vara lite vilt i kanterna och marktäckare, ormbunkar och funkia ersatte perennrabatterna, nu skulle det vara grönt, inte färgglatt. Vanliga växttyper var stamsyren, rododendron, rönn, tulpaner, krolliljor, narcisser och vildvin. Staket, räcken och grindar gjordes i smide – rakt och enkelt i smäcker dimension. Trä kunde användas i luftiga spaljéer i strikt rutmönster.

Nyfunkis: Nyfunkis är ett begrepp som blev vanligt under senare delen av 1990-talet. Stilen har ett tydligt arv från funkisens raka och avskalade linjer och stora fönsterytor. Hus i nyfunkisstil byggs ofta med pulpettak och trädgårdarna är i stram stil med betongplattor, olika sorters grus och skiffersten som markbeläggning. Stora trädäck och stora gräsytor är också vanligt. Det är inte så blommigt, utan vanliga växtsorter är bambu och buxbom.

Egna hem – 30-40-tal

egnahemshus

Bild: TT

Huset: Med folkhemmet växte områden med enkla, standardiserade småhus med ett plan, sadeltak och källare fram i olika områden kring städerna. Tomterna var rektangulära och husen låg nära gatan.

Trädgården: Kvarteren som växte fram följde övergripande gemensamma idéer. Ledorden var välskött och praktiskt; häckarna, som bestod av hagtorn, liguster eller oxbär var välklippta och träden och buskarna stod i prydliga rader. Efter kriget skulle trädgården återigen bidra till hushållet, så mycket av platsen upptogs till odlingar.

Vanliga växter var pioner och plymspirea och smala blomsterlister med perenner och lökväxter anlades intill hus och sittplats.

60-talet – arkitektritad modernism

Huset: Kantiga, låga och ofta arkitektritade hus inspirerade av USA, ofta i tegel. Man började förtäta villakvarteren och de nya husen byggdes ofta i suterräng på bergiga tomter. Mycket fokus lades på fina naturmaterial, framförallt sten som kalksten, skiffer och granit.

Trädgården: Trädgården bestod av en öppen gräsyta utan odling. Atriumträdgård, det vill säga kantiga uteplatser som var infällda i byggnaden och utan insyn, var ganska vanligt.

Rododendron, rönnsumak och rosenhagtorn var populära växter, eventuellt hade man en liten rosenträdgård. Uteplatsen med murad bakvägg och öppen brasa kunde byggas en liten bit bort.

Men sen då?

Det här är de tydligaste tidsepokerna Karin Janrik ser. Från 70-talet och framåt handlar byggstilarna mycket om att återuppta delar av de tidigare trenderna, fast i en uppdaterad tappning. Det blir lite spretigt och svårt att sätta fingret på riktiga stilnycklar även om formspråket på huset i mångt och mycket skvallrar om vilken stil som ligger närmast och vilken typ av växter och trädgårdsdetaljer som kan passa.

Vill du experimentera lite, eller frångå husets stil eftersom du är förtjust i växter och detaljer som egentligen hör hemma i andra tidsepoker? Experimentera i krukor istället för stora dyra planeringar. Uteplatsen kan man leka på om man vill prova nya saker, rekommenderar Karin Janrik.

Vill du veta mer om trädgårdsdesign och gå djupare in på vad som kännetecknar din hustyp? Kolla in boken Trädgårdsform, (reklamlänk via Adtraction) som Karin Janrik skrivit tillsammans med Viveka Ljungström.

Lycka till!

Läs mer:

Lyft din uteplats och trädgård – trädgårdsarkitektens bästa tips

Kika in i Victoria Skoglunds privata trädgård

16 tjusiga tips som lyfter din trädgård

Viewing all 99 articles
Browse latest View live