Quantcast
Channel: arkitektur – Residence
Viewing all 99 articles
Browse latest View live

Titta in i arkitektens spektakulära sommarhus i Dalarna

$
0
0

Text: Daniel Golling
Foto: Åke E:son Lindman
Styling: Lotta Agaton

”Som arkitekt är det en mardröm att rita sitt eget hus.”

Ursäkta?! Hörde jag rätt? Ska det inte vara precis tvärtom? Är det inte när arkitekten är sin egen chef och uppdragsgivare som det finns en möjlighet att göra allt det där som inte går när andra är inblandade. Ta ut svängarna, testa det oprövade, slippa ta hänsyn. Gör inte de möjligheterna ritandet av det egna huset till alla arkitekters största dröm? Kanske, men arkitekten Leo Qvarsebo är uppenbarligen av en annan åsikt.

Det visar sig snabbt att hans inställning grundas på hans erfarenhet med fritidshuset beläget i en kohage i närheten av släktgården en bit utanför Hedemora i Dalarna. Och det kan ju hänga ihop med att det var Leo som ritade huset och byggde det också. En lång resa på två och ett halvt år som gjorde honom ett knippe erfarenheter och insikter rikare. I mitt anteckningsblock hittar jag den här meningen: ”Att som arkitekt bygga sitt eget hus är att säga att ›det här är min världsbild‹ och det förpliktigar”.

– Det är tufft att ta på sig de anspråken, förklarar Leo.

Så vilka är anspråken?

Även här är svaret förvånande.

– Jag ville hitta det arkaiska. Det enkla.

Och han ville hitta en plats som kunde tillfredsställa familjens längtan efter något som är en kontrast till livet i stan. I byn i Dalarna hade Leos familj redan ett ställe. Han och hans syskon delade på ett torp, men där fick den växande storfamiljen inte plats. Lösningen blev att köpa ett stycke kohage av en granne.

– Hade det funnits något hus till salu i byn hade vi kanske köpt och byggt om det spekulerar Leo. För mig är det viktigaste att ha en plats man har en anknytning till.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman2

Ett hus som liknar en oerhört kaxig ostbit. På kant med konventionerna, men i full harmoni med omgivningarna. Korgarna på terrassen kommer från Svensk slöjd, hinkarna Knut & Svea. Leo Qvarsebo är utbildad i Stockholm och Paris. Hans för­äldrar är konstnären Lena Lervik och skulp­tören Thomas Qvarsebo, han är yngst av fyra syskon.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman3

Med all utsikt åt ett håll står valet mellan att rita en utdragen glaslåda eller att bygga på höjden med stora akvariefönster. Fönster som ramar in kohagen som huset är byggt på eller landskapet bortom det. Arkitekten Leo Qvarsebo valde i stället att gå mot strömmen: huset ser i profil ut som ett toppigt tält, är mörkgrönt och sträcker sig uppåt.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman5

Glasburkarna på bordet kommer från Garbo och Iris, mattan och puffen är från Designhouse Stockholm.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman8

Nu ska vi inte gå så långt som att säga att huset är komplicerat, det är ju trots allt ett fritidshus, ritat för det där bekymmerslösa ledighetslivet. Kravspecifikationen skiljer sig inte så mycket från de flestas: ett mobilt kök, så att det även går att laga mat på det stora däcket framför huset. Ett vidunderligt arbetsrum och ett sovrum där husbyggaren kan ligga i sängen och titta på stjärnorna och lyssna på åskan.

Kort sagt ett fritidshus där det går att arbeta en stund, grilla en bit och slappa en hel del. Inga konstig­heter. Räck upp handen den som inte önskar det av sommar­stugan. Trots det har familjen Qvarsebo fastnat för, och realiserat, en lösning som ligger en bra bit från schablonbilden av ett hus som i Sverige är falurött, har fyra väggar, räta vinklar och sadeltak. Så hur landade det ett hus som bara är ett tak med tre gigantiska akvarier som sticker ut, på en kohage en bit utanför Hedemora? Och ett hus som dessutom vågar vara mörkgrönt och inte falurött. I Dalarna!

– När allt schysst ligger åt ett håll har man två val, säger Leo.

Med ”allt schysst” syftar Leo på utsikten, för bortom ko­hagen är det ett underskönt landskap med Bysjön och stora skogar som breder ut sig. Skulle kunna vara hämtat ur en målning av Helmer Osslund. Åt andra hållet, på husets bak­sida, är det en kompakt granskog. En John Bauer-värld mer lämpad att utforska i fantasin än att rikta stora fönsterytor mot.

– Vi hade en massa idéer, men vi kände att skulle vi bygga något lågt på marken skulle vi förlora tomten, säger han.

Så tanken på vad Leo kallar en uppglasad låda sköts åt sidan och i stället siktade de in sig på det andra alternativet: söka sig uppåt, bygga på höjden för att skapa en variation i upplevelsen av tomten.

Till taknocken är det imponerande åtta meter. Trapphuset skär som ett schakt rakt genom hela huset, med några halvplan och avsatser instuckna på vägen. På markplanet finns en liten alkov, gjord för lek, under trappan, och lite högre upp i huset finns lönndörrar genom vilka barnen kan för­flytta sig på oväntade sätt mellan rummen. Fönstren är fynd från Blocket. Effekten av att samtliga är begagnade blir tydligast när de står öppna eftersom alla är hängda på olika sätt.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman9

Det stora taket har perfekt solstolsvinkel och det finns rep som familjens alla klätterbaroner kan använda för att ta sig upp till terrasserna ovanpå de stora fönstren.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman6

I sann gör-det-själv-anda är köket byggt med likadan plywood som husets inredning i övrigt, med gamla kökslådor, vitvaror och diskbänk som fyndats på Blocket eller donerats av vänner.Skärbrädor, Garbo.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman7

Men huset har inte bara fönster utåt, mot den där själv­klara utsikten, utan även in mot schaktet. Just det fönstret kommer från Leos brors, formgivaren Alexander Lerviks, hus på Lidingö och är en vink till barndomshemmet där Leo och Alexander bodde på ett loft med 1,6 meter i takhöjd. Från ett invändigt fönster kunde de titta ned i mammans ateljé, och när det var öppet ropa till föräldrarna. Nu har Leos barn Siri och Edvin den möjligheten. Invändigt är huset klätt i plywood, även trappan är av limmad plywood. Leo verkar rätt säker på att den är Sveriges billigaste. Materialet dominerar invändigt, men huset bjuder på kontraster. Gammal spis och ugn, fynd från Blocket eller gåvor från släktingar. Men det finns även kontraster i takhöjd. I köket har höjden krympt så att Leo når taket när han sträcker upp armen.

– Huset ska vara som en bil, menar Leo. Man ska kunna sätta sig utan att slå i huvudet.

En variant på den mossiga liknelsen att god arkitektur liknas vid en damsko – liten och nätt, men rymlig och bekväm att bära. Att se ett hus som en bil är ett sätt att se på arkitekturen. Det går också att beskriva hus krassare, vilket är precis vad Leo med sin erfarenhet gör:

– Man kan se ett hus som en kulturell produkt eller som tvåtusen timmar. Antingen lägger man dem själv på huset, eller så gör någon annan det.

Det är femtio arbetsveckor. Tio års semestrar. Även om Leo skapat huset med en hel del hjälp av släkt och vänner så är det mycken förlorad ledighet som lagts i potten. Hur har han hunnit med detta sedan byggstarten på hösten 2010? Vad har familjen behövt göra avkall på? Och framför allt, har äventyret varit värt besväret?

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman4

Två exemplar av Mogens Kochs regissörsstol MK 16 ståtar i fönstret.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman11

I våningsängen ligger överkast från Linum och kuddar från NK. Inredning.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman10

Aldrig har väl kontrasten mellan fram- och baksida varit så tydlig som här. Men varför ska fönster placeras mot en mörk granskog när ett vidunderligt landskap ligger framför huset?

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman12

Man kan anta att en och annan av de där timmarna har varit outhärdliga minuter av frustration, slitet hår och hammare som träffar tummen i stället för spiken. Men borde inte uppoffringar, mödor och strapatser göra tillfredsställelsen större när allt väl är klart? Kan de förhöja njutningen av att klättra upp längs taket (som lämpligt nog har fått en idealisk solstolsvinkel) och sätta sig på den terrass som skapats av taket till fönsterlådan utanför köket?

Italo Calvinos bok Klätterbaronen, ligger på bordet i läs- och arbetsrummet. Det är naturligtvis en slump, men det ser ut som en tanke att berättelsen om Cosimo di Rondò som år 1767 klättrar upp i ett träd för att aldrig mer sätta sin fot på marken, ligger framme när vi rör oss upp i huset. Vi rör oss för att få nya perspektiv på tillvaron. Vem vill inte ha det, och vem hittar inte sina egna önskemål på Qvarsebos lista över vad det är tänkt att familjen ska få ut av vistelsen i huset på landet. Och just därför kan Leo, utan att tveka, säga att huset är ett uttryck för vår tid. Fast det ser ut som raka motsatsen till det mesta som byggs.

– Det är inte så att vanliga krav alltid kräver vanliga lösningar, förklarar han. Eller att unika krav alltid får unika lösningar.


Anrika huset säljs som hel fastighet – i Gamla stan

$
0
0

Det är inte ofta möjligheten att köpa en hel fastighet i Stockholm infinner sig. I Gamla Stan finns nu anrika Wichmannska huset, en fastighet med anor från 1500-talet, till salu förmedlat via Wrede.

sthlm fastighet anno 1500

I pittoreska Gamla Stan finns massor av svensk historia bevarad. Stadsdelens äldsta takterass från 1700-talet är dessutom belägrad i fastigheten. Här skådar man över takåsar och vatten.

fastighet anno 1500

fastighet annor 1500

fastighet stockholm1

Fastigheten består av fyra bostadsrätter som tillsammans utgör 328 kvm. Kakelugnar, en öppen spis, en spektakulär utsikt över såväl slottet som vackra Mälaren finns att njuta av för köparen.

fastighet anno 1500 h

Inredningen är gammeldags och epoktypisk med stora möjligheter att renovera och inreda efter eget tycke och smak. En unik möjlighet att förvalta en fastighet lämpad för partiell uthyrning eller varför inte ett eget Townhouse, som mäklaren själv beskriver det.

fastighet annoor 1500

fastighet 1500 annoj

Flera av fastighetens vackra originaldelar finns kvar samtidigt som man har valt att addera moderna inslag i flera av rummen.

Kort info om fastigheten:

Område: Gamla Stan, Stockholm
Boarea: 271 kvm + 57 kvm biarea
Pris: 27 500 000 kr (Utgångspris)

Läs mer om fastigheten på Wredes hemsida.

7 arkitektritade bastur att drömma om i sommar

$
0
0

Den här artikeln kommer att lära dig två saker: Att bastu heter ”bastur” i plural – och att vissa bastur är fantastiska att se på.

Läs mer: Titta in i arkitektens spektakulära sommarhus i Dalarna

1. The Bands i norska Lofoten

Det här examensarbetet från studenter vid Oslos arkitektur- och designhögskola klättrar över det norska landskapet ner till vattnet. Och utsikten är magnifik.

7

Foto: Jonas Aarre Sommarset

4

Foto: Jonas Aarre Sommarset

portada_5

Foto: Jonas Aarre Sommarset

2. Sauna Ranco, Chile

Chilenska Panorama Arquitectos ligger bakom den här geometriska härligheten med fasad i ek och interiör i poppelträ.

bastu-chile2

Foto: Panorama Arquitectos

bastu-chile

Foto: Panorama Arquitectos

3. Floating Sauna i Rosendahl, Norge

Den perfekta sommarbastun har vatten i 360 graders riktning. Som den här, av Casagrande & Rintala.

sauna

Foto: Casagrande & Rintala

4. The Grotto, Kanada

Arkitekterna på kanadensiska Partisans inspirerades av urholkade grottor när de gjorde den här bastun åt en privat köpare. Och läget är minst lika fantastiskt som insidan.

grotto-sauna-2

Foto: Partisans

gotto-sauna

Foto: Partisans

5. Allmänna Badet, Göteborg

Tyska byrån Raumlabor tog tillvara på Frihamnens industriella arv när de skapade en bastu helt i återvunnet material som en del av Göteborgs Jubileumspark. Resultatet påminner om ett djur i korrugerad plåt, med utsikt över Göta älv.

raumlabor-frihamnen

Foto: Raumlabor

raumlabor-frihamnen2

Foto: Raumlabor

raumlabor-frihamnen-3

Foto: Raumlabor

6. Wa Sauna, Seattle, USA

GoCstudio inspirerades av skandinavisk bastukultur när de byggde den här flytande, motordrivna bastuflotten, som här syns på Lake Union i Seattle.

wa-sauna

Foto: GoCStudio

wa-sauna-2

Foto: GoCStudio

7. Bastu i Saltsjöbaden

Murman arkitekter ligger bakom denna bastu med panorama mot vattnet och ytskikt i gotländskt kärnfuru.

murman-1

Foto: Åke E-son Lindman

murman-2

Foto: Åke E-son Lindman

Bonus: Den här bastun i Finland, som ser ut som något ur Sagan om Ringen.

finsk-bastu

Via: Picssr

Läs mer: Tjusig bastu utöver det vanliga – vänta tills du får se insidan

Det här arkitektritade huset på Gotland liknar ingenting du sett förut

$
0
0

På halvön Furillen strax öster om Gotland finns det här arkitektritade huset som är en sort i sig. Omgivningen präglas av naturreservat med ett kargt landskap och inslag av tallar och stenstränder.

För den som önskar stillhet, lugn och harmoni är detta boende något alldeles extra.

Från utsidan ser huset ut som en gigantisk låda. Helt klädd i en fasad av corténstål smälter huset in i tallskogens nyanser. Att det är ett högteknologiskt hushåll innanför är det inte svårt att gissa sig till.

arkitektur gotland 2 arkitektur gotland 3

Väggarna går att fälla ner och användas som terrass runtom husets fönsterväggar. På så sätt kan man välja om en viss del av huset ska vara fritt från insyn eller om hela terrassytan ska användas.

arkitektur gotland 1arkitektur gotland 8

Interiören är kantad av moderna materialval och de stora ytorna möjliggör att sätta sin egen prägel på rummen.

arkitektur gotland 12 arkitektur gotland 9 arkitektur gotland 6

I husets atrium finns en höj- och sänkbar plattform som i sitt högsta läge bildar en takterrass.

Läs även: Äkta penthouse med 250 kvadrat takterrass till salu – mitt i Stockholm

arkitektur 11

Boytan är på cirka 500 kvadratmeter vilka du får tillgång till via ett passerkort. Bostaden utgörs av ateljé och galleriutrymmen med plats för fotografering och filminspelning. Här finns även ett bibliotek, kök, spa och flertalet sovrum.

arkitektur gotland 7 arkitektur gotland 11

Med avdelade skjutdörrar, flyttbara fonder, halvtransparenta gardinvåder och enorma glasytor skiljer sig huset från det vanliga boendet. Huskroppen möter inte ens marken utan ser ut att sväva ett par decimeter ovanför ytan.

Läs även: 7 arkitektritade bastur att drömma om i sommar

arkitektur gotland 10 arkitektur gotland 5

Information om bostaden:

Adress: Rute Furilden 882, Gotland

Total area: 3 239 m²

Pris: 35 000 000 SEK

Ritat av: AQ Arkitekter, färdigställt år 2010

Mäklare: Catharina Bernstein, Bukowskis Real Estates

Fotograf: Åke E:son Lindman, Arkitekt AQ

Bukowskis Real Estates hemsida kan du läsa mer om bostaden. 

7 hotell på Gotland – här är våra bästa tips inför sommaren

$
0
0

1. Fabriken Furillen

furillen-gotland-hotel

Den karga och vackra miljön på Furillen liknar inget annat du tidigare sett. Kalkstensindustrin var igång fram till 70-talet här och sedan blev det militärt skyddsområde till långt in på 90-talet, och detta märks då det på många sätt känns som tiden fått stå still och sätta sin egen prägel på omgivningen.

Hotellet här är av högsta kvalitet, och de 18 rummen varierar i sin utformning, men genomgående inredda i industriell, nordisk stil som rimmar perfekt med landskapet.

Rummen är fördelade på en huvudbyggnaden, en lite större stuga, samt två små eremit–stugor som ligger avskilt på södra delen av halvön. Här kan du verkligen stänga ute omvärlden, koppla av, och låta naturen komma nära.

Hemsida: http://www.furillen.com
Adress: Rute Furillen 870, Lärbro
Pris: Från 1950 kr

2. Hotell Stelor

stelor-puff

Foto: Anna Sundström

Hotell Stelor i lantliga Västergarn är beläget i ett vackert och gemytligt gotlandshus från 1700 talet. Hotellet rymmer sju hjärtliga rum med olika teman. Du kan till exempel bo i Strindbergrummet, vetenskapsrummet eller cowboyrummet. På gården har de också en lada där de anordnar fester och konserter under sommaren, och deras restaurang är bara den värd ett besök.

Här serveras vällagad och närproducerad mat, och ett uttalat mål från hotellet är att det alltid skall finnas mat för alla tillfällen, oavsett om du bara vill ha en liten munsbit efter strandhänget, eller en god picknickkorg att kalasa på i de behagliga omgivningarna.

Hemsida: http://www.stelor.se
Adress: Stelor Västergarn 117, Gotlands Tofta
Pris: Från 2100 kr

3. Donners Hotell

donners-hotell

Mitt i Visby innerstad endast ett stenkast ifrån Almedalen ligger klassiska Donners Hotell. Hotellet totalrenoverades för några år sedan och har sedan dess expanderat sin verksamhet. Förutom själva hotellbyggnaden finn i dag även en hel drös med lägenheter runt om i Visby innerstad som du kan boka på deras hemsida. Ett perfekt alternativ för dig som gillar att känna att du har något eget att komma hem till efter dagens – och nattens – strapatser. Och restaurangen Donners Brasserie strax bredvid är en av de bästa på hela ön.

Läs mer: 7 restauranger du måste besöka när du är på Gotland

Hemsida: http://www.donnershotell.se
Adress: Donners Plats 6, Visby
Pris: Från 1495 kr

4. Clarion Wisby hotell

Visby hotell

Visbys största hotell, är också det bästa. Här har det bedrivits hotellverksamhet sedan 1800-talet och atmosfären känns i väggarna att detta är ett hotell med en rik historia. Trots detta är allt toppmodernt och med sina 212 rum och sviter är man ett fulltäckande hotell som har det mesta.

På bottenvåningen hittar du Wisby spa, som med sin vackra pool, bastu och många spa-behandlingar ser till att den totala avkopplingen aldrig är långt borta. Hotellets restaurang Kitchen & Table – signerad New York–krögaren Marcus Samuelsson – bjuder här på en skön avslappnad miljö med mat influerad av Manhattan blandat med gotländska smaker.

Hemsida: https://www.nordicchoicehotels.se/clarion/clarion-hotel-wisby/
Adress: Strandgatan 6, Visby
Pris: Från 1688 kr

5. Hotell repet

studio-apartment-repet

Foto: Magda Björnsdotter

Hotell repet är ett bra och stilfullt budgetalternativ som erbjuder fina lägenheter mitt i Visby innerstad. Lägenheterna varierar i storlek och utformande, allt från små studio–lägenheter till penthouset med sin maffiga takterass. Hotellet ägs av författaren Jonas Jonasson (100 åringen som klev ut genom fönstret och försvann) som ibland kan hittas sittandes i foajen här, funderandes på nya saker att spränga upp.

Hemsida: http://hotelrepet.se
Adress: Hästgatan 20, Visby
Pris: Från 1560 kr (för Standars studio med dubbelsäng och bäddsoffa med plats för 1-4 gäster)

Läs mer: Hemma hos: Den gotländska drömmen

6. Holmhällar pensionat

Kusten vid Holmhällar. Till höger: Pensionatets ägare Calle Hansén som driver pensionatet tillsammans med sin fru Eva

Kusten vid Holmhällar. Till höger: Pensionatets ägare Calle Hansén som driver pensionatet tillsammans med sin fru Eva. Foto: Timas Eliasson

När du kliver in på Holmhällars pensionat känns det som tiden stått stilla sedan 50-talet. Det är ingen slump utan ägaren Calle Hansén jobbar aktivt för att behålla känslan som etablerades av hans pappa som startade pensionatet 1949.

Här anordnas inga aktiviteter utan lugn och ro är ett strikt motto. Här bor du med halvpension och middagen serveras EXAKT 17.00. Naturen sätter också sin prägel på atmosfären: Holmhällar pensionat ligger på Gotlands sydostligaste spets (vilket nästan varje år betyder flest soltimmar i landet) och är inbäddat i mysig tallskog med en tre kilometer lång sandstrand och ett raukfält som närmaste grannar.

Hemsida: http://www.holmhallar.se
Adress: Vamlingbo, Austre 980, Burgsvik
Pris: Dubbelrum från 575 kr (Priserna gäller per person och dygn, med halvpension och minst tre dygn)

7. Djupvik

djupvik-hotell

Sol i sinne, design inne. På trendiga Djupvik hotell, beläget vid Ekstakusten 40 minuter söder om Visby är kontrasterna mellan modernt och gammalt riktigt ljuvliga. Hotellets byggnader bjuder på snygg, stilren arkitektur och design samtidigt som utsikten över fiskeläget och Karlsöarna är tidlöst vacker. Under högsäsong erbjuds yogalektioner för hotellets gäster, och det finns alltid tillgång till cyklar, så att du i din egen takt kan utforska den vackra kustremsan.

Hemsida: http://djupvikhotel.com
Adress: Eksta Bopparve 233, Klintehamn
Pris: Från 2390 kr

 

Ses på ön i sommar!

Unik chans att förvärva ett slott från 1300-talet

$
0
0

Att bo i ett slott är en dröm för många. Nu säljs Fågelviks slott för dig som vill förverkliga den drömmen – och har råd.

I Gryts skärgård ligger denna gigantiska fastighet med unika inslag i såväl inredning som miljö.

Stor uppfart med plats för många besökare.

fagelvik 2

Slottet har genomgående vackra originaldelar i form av kakelugnar och stuckatur.

fagelvik 12

Läs mer: 7 våningar med vackra stuckaturer att inspireras av

Fiskbensparketten syns i många av rummen.

fagelvik 4

Läs mer: Lantligt gårdshus med vindsvåning till salu – mitt i Stockholm

Många av möblerna är fortfarande trendiga, som det här vackra bordet.

fagelvik 11

Högt i tak och med ett otroligt generöst ljusinsläpp finns det många möjligheter för denna sal.

fagelvik 8

Golvet i hallen är helt fantastiskt.

fagelvik 9

Vi kan enkelt se oss själva stiga in i slottet och välkomnas av den här hallen.

fagelvik 3

Läs mer: Elegans och färg – här är säsongens 4 starkaste inredningstrender

Med så stora rum är möjligheterna oändliga.

fagelvik 6
En kakelugn i grön marmor – kan det bli snyggare?


fagelvik 15

Nära till vattnet och med egen, privat brygga.


fagelvik 7

Fakta:

Adress: Fågelviks slott, Gryts skärgård
Pris: 35 000 000 kr
Antal rum: 19 st
Boarea + biarea: 1100 kvm + 1100 kvm
Tomtarea: 26 111 kvm
Säljs via: Skeppsholmen

Läs mer om Fågelviks slott på Skeppsholmens hemsida.

Bo femstjärnigt mitt i skogen – glamping är nya trenden

$
0
0

Det spansk-slovenska projektet Lushna säljer olika typer av trätält eller trähus och drivs av ekoentusiaster som vurmar för uteliv utan straplatser.

Syftet är att smälta samman naturupplevelser med hotellkomfort i lärkträdoftande krypin för romantiker och stadseskapister.

glamping2

Systemet utvecklades av arkitekten Peter Licen och Marjeta Fendre, som också är vd för The Lushna Group, ett gäng bio-arkitekter, träbyggare och naturligare.

Den första Lushna-byn stod färdig 2009 vid sjön Bled, ett turistområde i slovenska alperna. En annan Lushna-by, med country club och 21 stugor, har växt upp i en övergiven slovenskt grustäkt som naturen tagit över.

En internationell trend

Nu sprids idén vidare internationellt i eko-turismtrenden. Turistmål och smultronställen erbjuds luxuöst inredda trähyddor som utan grundarbeten kan placeras var som helst.

glamping1

Stugorna finns i olika utföranden; Lushna Suite med egen toalett och dusch, en bastustuga, ett »Rainroom« (dusch) och nya barnsmarta Lushna Petit. Ett tält kostar mellan 39 000 kr och 230 000 kr beroende på lyxnivå.

Läs mer:
Naturnära i arkitektens välritade sommarstuga
23 vackra och bohemiska bröllopsdetaljer
4 tips för att grilla miljövänligt i sommar

Unikt arkitektritat hus för mamma – se alla bilder här

$
0
0

Det var en gång en Jacob Faggot som noterade att svenska bönder hattade från landlott till landlott, kuskade mellan de bördigaste av tegar och som ansågs förbannade, tegar som var magra och fulla med stenbumlingar.

Så Jacob Faggot introducerade jordreformen. Storskiftet 1749. Det som resulterade i att lapptäcket försvann och ersattes av utvidgade åkrar och effektivare produktion. Och att den moderna svensken föddes. Individualisten. Han som aldrig för sitt liv skulle ställa sig i bostadskö i Vallastaden i Linköping.

–Idén är att återinföra de små tegarna, säger Björn Förstberg från kontoret i Malmö.

En bibliotekarie kräva bokhyllor. I ateljén sträcker sig hyllorna hela vägen från golv upp till taknock, närmare sju meter i höjdled. Ett utkragande mezzaninplan bryter av.

En bibliotekarie kräva bokhyllor. I ateljén sträcker sig hyllorna hela vägen från golv upp till taknock, närmare sju meter i höjdled. Ett utkragande mezzaninplan bryter av.

För ett år sedan startade han sitt arkitektkontor tillsammans med
kursaren Mikael Ling. De huserar mitt i Malmö, på Västergatan, mitt-emot Malmö live, och nu tränger de ihop sig framför skajpskärmen för att synas och höras. Förstberg tar mest plats. Som sig bör.

– Det här huset har jag ritat åt min mamma, säger han.

– Tomten är bara 13 meter bred. Totalt 350 kvadrat. Så det är inte mer än någon meter till grannarna på vardera sidan.

Diskbänken är inhyst i ett hus i huset, en sadeltaksvolym som också huserar skafferi, tvättstuga och badrum.

Diskbänken är inhyst i ett hus i huset, en sadeltaksvolym som också huserar skafferi, tvättstuga och badrum.

Läs mer: Gammalt och nytt hemma hos Grandpas grundare – se alla bilder här

För sådan är Vallastaden. Tajt. Tajt som i Visby. Åtminstone när allt är klart. Någon gång i augusti nästa år är en bomässa tänkt att öppna, då ska 1 000 bostäder stå klara. Racerfart. För bara något år sedan var bibliotekarie Maria Grahns plåtvilla den enda byggnaden i hela området.

– Jag tänker på det där gamla huset i Metropolis, där den galne vetenskapsmannen bor, omringad av eleganta skyskrapor, säger Ling.

– Ja, eller på sura gamlingar som vägrar att sälja sin villa trots att staden runtomkring dem byggs för fullt, säger Förstberg.

House for mother uppvisar samma tjurskallighet. Här finns ingen som helst vilja att passa in.

– Om vi skulle kommentera fasadmaterialet, börjar Förstberg.

– Måste vi verkligen det? inflikar Ling skämtsamt.

– Jag ville använda få och enkla material för att inte uttrycket skulle bli för spretigt. Trä och betong föll sig naturligt. Och utvändigt letade jag efter ett material som skulle vara relativt underhållsfritt, så att inte min mor behövde gå runt och måla. Fast mest har det nog handlat om uttrycket, erkänner han.

Växthusets plastväggar är glasfiberarmerade och har samma sinus- kurva som plåtfasadens korrugering. Villan ligger på en höjd. En platsgjuten betong- trappa leder ner till gångstråket som löper längs den bäck som rinner genom det framväxande bostadsområdet.

Växthusets plastväggar är glasfiberarmerade och har samma sinuskurva som plåtfasadens korrugering.
Villan ligger på en höjd. En platsgjuten betongtrappa leder ner till gångstråket som löper längs den bäck som rinner genom det framväxande bostadsområdet.

– Det blanka lockade. Och så ville jag åt den där skuggverkan som korrugeringen ger. Profilen skapar fantastiska effekter. Och så tar huset färg av omgivningen. Det kommer att bli spännande framöver, nu är det ju byggarbetsplats runtomkring, men snart kommer häckar och gräsmattor och då färgas huset i smaragd.

En kameleont. Vars ena långsida glänser gyllene i soluppgången och den andra glänser gyllene i solnedgången. Särskilt som fasaderna är närmast slutna – det där med insyn är ett problem i så här tätbebyggda områden.

– Det är väldigt få fönster i fasaden, säger Ling. Många har fått uppfattningen att det är rätt mörkt där inne i plåtlådan. Men när man kommer in så ger det ett otroligt varmt intryck med allt trä. Och där är faktiskt förvånansvärt ljust.

I det vitmålade vardagsrummet studsar södersolen vidare in i matsalen och köket. Över matbordet hänger pendelarmaturen Levels av Form us with love.

I det vitmålade vardagsrummet studsar södersolen vidare in i matsalen och köket. Över matbordet hänger pendelarmaturen Levels av Form us with love.

Det mesta av ljuset hämtas från två stora söderfönster. Ljuset strålkastas in i vardagsrummet respektive ateljén (där Grahn har sin vävstol). Den dunkla hallen med väggar i svartlaserad plywood belyses av ett takfönster som också spänner över badrummet – en tilltagen luftspalt mellan ytter- och innerfönster eliminerar risken för kondens. En insmugen lanternin ger ljus till mezzaninplanet med alla dess täta rader av böcker.

– Egentligen rör det sig om två huskroppar, förskjutna i sidled. Jag ville få huset att framstå som så smalt som möjligt. Skala ner det. Och så tycker jag om rummen som uppstår.

Den kameleontiska aluminium- fasaden tar färg av sin omgivning. Badrummet får ljus från ovan. En tilltagen luftspalt mellan fönstren eliminerar risken för kondens.

Den kameleontiska aluminiumfasaden tar färg av sin omgivning. Badrummet får ljus från ovan. En tilltagen luftspalt mellan fönstren eliminerar risken för kondens.

Att det är en invecklad kompositionsövning han givit sig i kast med är tydligt. Det 135 kvadratmeter stora huset framstår som rymligt. Mycket tack vare sin tilltagna takhöjd – i ateljén är det närmare sju meter till nock – men framförallt genom de många rummen i rummen.

– Man kommer in vid sidan av en stuga i stugan, säger Förstberg.

Läs mer: De 3 tjusigaste vindsvåningarna på Hemnet just nu

Ett mindre hus med sadeltak har ställts i det större huset med sadeltak. Som vore detta en villavariant av en rysk babusjkadocka.

Därifrån rör du dig genom ett dunkelt nålsöga mot ljuset och köket och vardagsrummet. Intrycket av byggarbetsplats tar du med dig. Materialen är no-nonsense, betong i golv, furuplywood och kvistiga furustommar i väggar och tak. Allt är blottlagt – betongfundament, fästbultar, skruvhuvuden – men något nedtonat i kyrksalens södra halva där allt målats vitt.

– Jag ville göra vissa delar av huset mer neutrala. Naturfärgad plywood överallt hade blivit lite för mycket.

– Och så ger det träet något att spela mot, adderar Ling.

Samma indelning görs i ateljén. Den ligger i grannvolymen, plåthuset bredvid. Och även här rör det sig om en snyggt regisserad sekvens; från hallen passerar du genom öppningen, hukar under det lågt satta mezzaninplanet, för att sedan skrida ut i rymden och ljuset och solvärmen och lukten av trä. Ateljén är omålad medan den norrliggande sovrumsdelen i två plan har doppats i vitfärg. Som en cigarett med filter.

– Från början fanns väl tanken att renodla funktionerna, göra en hus-
volym mer privat och en mer publik. Men riktigt så blev det inte.

Ateljén med bakom- liggande hall och kök. Där de båda huskropparna möts har en fönsterslits smugits in. Lilla Åland av Carl Malmsten, skrivbord av Ilse Crawford, skrivbordslampa av Nobelmuseets arkitekt David Chipperfield. Ett av övervåningens två sovrum som nås via mezzaninplanet. Mikael Lings stapelbara trådstol i metall och trä ackompan- jeras av ett nattduksbord från Hem.

Ateljén med bakomliggande hall och kök. Där de båda huskropparna möts har en fönsterslits smugits in. Lilla Åland av Carl Malmsten, skrivbord av Ilse Crawford, skrivbordslampa av Nobelmuseets arkitekt David Chipperfield. Ett av övervåningens två sovrum som nås via mezzaninplanet. Mikael Lings stapelbara trådstol i metall och trä ackompanjeras av ett nattduksbord från Hem.

På många sätt är den varierade planlösningen en direktöversättning av de kriterier som Linköping definierade inför Vallastadens uppstart. Man arrangerade en öppen arkitekttävling där man efterfrågade »brokighet«, »det oväntade«, »en möjlig experimentverkstad för framtidens samhällsbyggande«.

Arkitektkontoret Okidoki vann med Valla tegar, ett förslag som försökte återskapa de sociala och rumsliga kvaliteter som fanns i den oskiftade byn.

– Okidokis idé med stadsplanen var att bryta upp kvarteren i små tegar och att alla skulle ha entréer mot utsidan av kvarteret. Det skulle finnas en urbanare utsida och mer upplöst baksida.

Således är fasaden mot gångstråket och Smedstadsbäcken sluten så när som på ett sovrumsfönster. Sträng. Medan baksidan är vänligare, mer lekfull, öppnar sig mot söder. En liten trädgård har kilats in, liksom ett växthus. Dess korrugerade plastfasad har samma sinuskurva som plåten.

Här – i det som blir tomtens fjärde och minsta hus med sadeltak – ska Förstbergs mor driva sitt alldeles egna småskaliga jordbruk.

Och vid den här tiden nästa år, då tomaterna är som bäst, lär hon ha grannar att dela det med.

Vad skulle Jacob Faggot ha sagt om det?

Läs mer: Gammal skola helt omgjord och ute till försäljning – se bilderna

FÖRSTBERG LING

Björn Förstberg, Linköping, och Mikael Ling, Malmö, har följts åt i snart 15 år. De träffades på arkitekthögskolan i Lund. Efter examen fick de båda anställning hos designern och arkitekten Jonas Lindvall där Förstberg kom att fokusera mer på hus och Ling – som fostrats på sin fars snickeri – satsade
mer på möbler. Företaget Förstberg Ling startade de så i augusti 2015.

House for Mother är kontorets första realiserade verk.


Nu kan du provbo i prisbelönta arkitekters hem

$
0
0

Att boendet och omgivningen många gånger utgör halva upplevelsen när vi reser, är något som fastighetsförmedlaren The Modern House förstått. De är en av Storbritanniens ledande mäklare när det gäller arkitektoniskt intressanta hus för de allra kräsnaste spekulanterna. Förutom att sälja hus hyr de även ut hem tillhörande prisbelönta arkitekter och designers för de som vill semestra i ett hus utöver det vanliga.

Här är några av våra utvalda favoriter:

New Road Residence, London

Beläget i östra London på den lugna gatan Myrdle Street hittar vi New Road Residence, ett välbevarat georgianskt townhouse med plats för sex gäster. Huset ägs av designerduon bakom modebutiken Hostem design och är fyllt med noga utvalda designermöbler, textilier och föremål. Perfekt för de som vill upptäcka ett av de mest välbevarade husen i östra London.

Pris: Från 7 000 euro per vecka.

Designer: Hostem

Läs även: 9 hotell vi gärna skulle vilja vakna upp på i morgon

ThenewroadHostem

Ty Hedfan, Wales 

Ty Hedfan är ett spektakulärt hus som har ritats av de berömda arkitekterna på Featherstone Young. Den har bland annat vunnit det åtråvärda priset RIBA Awards för sin enastående arkitektur och varit finalister i Stephen Lawrence-priset och Manser Medal. Huset som har sex bäddar är beläget i de vackra omgivningarna i Brecon Beacons i Wales nära den vackra floden Ysgir.

Pris: Från 1 050 euro per vecka.

Designer: Featherstone Young

Läs även: 8 stilsäkra skidhotell för inredningsentusiasten

Tyhedfan tyhedfan2

The modern houseboat, Berlin

Den unika husbåten som ligger vid sjön Rummelsburg erbjuder en unik möjlighet att upptäcka äventyrslivet vid vattnet men ger även möjlighet att varva ner och ta del av den vackra omgivningen i Berlin. Husbåten har plats för två vuxna och två barn.

Pris: Från 1 250 euro per vecka.

Designer: Chris Laugsch

Läs även: En designerdröm i Skanör – här vill vi bo

ModernHouseboat

ModernHouseboat2

Villa Drottningholm, Stockholm

Den magnifika villan på Lovön är ett praktexemplar av 1900-talets brutalism och funktionalism. Huset som har plats för 5-7 gäster ligger nära kungafamiljens privata bostad Drottningholms slott. Villan, som även har en vacker trädgård och en damm, erbjuder en modern kontrast mot 1700-talsbyggnaderna i omgivningen.

Pris: Från 1 820 euro per vecka.  Arkitekt: Ralph Erskine.

Läs även: 9 designklassiker som aldrig går ur tiden

Villadrottningholm

villadrottningholm2

Läs även: Modedesignerns snygga sommartorp ger oss ha-begär

Framtidens villa är här – då flyttar duschen ut i korridoren

$
0
0

Det nya projektet Movehome Lab är ett samarbete mellan hustillverkaren och kända arkitekter, framtidsforskare och kreatörer. Syftet är att skapa framtidens villa, anpassad efter den moderna människans levnadsvanor.

– Livet i bostaden är något annat än för 20 år sedan, men det avspeglas inte alls i dagens husmodeller på marknaden. Vi ser behov av rum för nya familjekonstellationer och umgängessätt, rum som passar med dagens sätt att leva, det är vår uppgift, säger designchef Jessica Nilsson i ett pressmeddelande.

Läs även: Nu kan du provbo i prisbelönta arkitekters hem 

Det första huset från Movehome Lab tillverkas i fabriken i Korsberga, men har ett utseende och funktioner som påminner mer om specialritade hus som byggs för hand. Villan är full av nya lösningar som vänder upp och ner på den traditionella planlösningen:

– Det traditionella vardagsrummet är borta. Huset är mer flexibelt, med öppna rum som kan delas i flera zoner. Nya utrymmen som passar för hur vi lever idag, där barnen kan hänga eller där familjemedlemmarna kan krypa upp med sina skärmar, säger Erik Jarlöv på Urban Design som ritat den första villan i Movehome Lab.

Vid köket finns en sammanhållen flexibel umgängesyta. Och duschen har flyttat ut i korridoren!

– Tidigare generationer var kanske mer privata, dusch och förvaring skulle gömmas undan. Vi väljer att lyfta fram de praktiska funktionerna och göra dem till en del av husets hjärta, säger arkitekten Erik Jarlöv.

Läs även: Unikt arkitektritat hus för mamma – se alla bilder här

Movehome Lab vill också göra det enklare att bygga hus. Istället för hundratals valmöjligheter erbjuds kunderna ett färdigt koncept. Huset får en personliga prägel genom Add-ons – ett fåtal tillval som kan läggas till i huset ungefär som Lego-bitar.

– Stressade människor söker något som är genomtänkt från början. Men de vill ändå ha ett personligt boende, säger Jessica Nilsson.

Det futuristiska huset kan liknas vid bilindustrins konceptbilar, där tillverkarna testar nya lösningar. Med en väsentlig skillnad: Movehome Lab-huset går att köpa på marknaden redan idag – i limited edition.

Läs även: En designdröm i Skanör – här vill vi bo!

Om huset

Boarea: 171 kvm.
Byggarea: 195 kvm.
Trästomme, träfasad på betongplatta med golvvärme.

Spana in spektakulära konserthuset – som blir Hamburgs största bygge

$
0
0

I Hamburg slår man nu upp portarna till Europas nya arkitektoniska och musikaliska landmärke Elbphilharmonie Hamburg.

konserthus 8

Det spektakulära konserthuset är en unik skapelse med flera specialbyggda salar för att få till en enastående musikupplevelse. I den stora salen är ”den vita huden” avgörande för akustiken samtidigt som den är otroligt vacker att se på.

konserthus 3

I detaljerna syns teknologin som används för att få till en makalös konsertupplevelse. ”Den vita huden” har utvecklats av arkitekturbyrån Herzog & de Meuron i nära samarbete med den världskända akustiken Yasuhisa Toyota.


Bygget har pågått i tio år men står nu klart för allmänheten i januari 2017. Konserthuset blir Hamburgs högsta byggnad med sina 110 meter stolta fasad.


Förutom arkitektur i absolut världsklass att njuta av kommer flertalet svenska musiker såsom sopranen Maria Bengtsson, dirigenten Herbert Blomstedt, trumpetaren Håkan Hardenberger samt klarinettisten Martin Föst att uppträda.

konserthus 5
konserthus 4

Läs även: 

Titta in i arkitektens spektakulära sommarhus i Dalarna

16 slående vackra bibliotek med arkitektur utöver det vanliga

12 arkitektritade tak med vacker konst – kan de här vara världens 12 mäktigaste tak?

Spektakulära hus att semestra i – 5 julklappstips för arkitektnördar

$
0
0

1.Vipp Shelter, Köpenhamn

Vipp1

vipp2

vipp4

Ett femstjärnigt skyddsrum mitt i naturen med en spektakulär utsikt. I den 55 kvadratmeter stora designpärlan ryms ett kök, badrum och sovloft. Huset, som består av glas och stål,  är genomskinligt vilket ger en känsla av att vara ett med naturen – fast med alla bekvämligheter du kan tänka dig.

Pris: Mellan 485-585 euro för 3-5 dagar. Mer info hittar du här.
Design: Vipp, Copenhagen.

2. Villa Drottningholm, Stockholm

erskine

villadrottningholm2

Den magnifika villan på Lovön är ett praktexemplar av 1900-talets brutalism och funktionalism. Huset som har plats för 5-7 gäster ligger nära kungafamiljens privata bostad Drottningholms slott. Villan, som även har en vacker trädgård och en damm, erbjuder en modern kontrast mot 1700-talsbyggnaderna i omgivningen.

Pris: Från 1 820 euro per vecka. Mer info hittar du här.

Arkitekt: Ralph Erskine.

3. Hostem, London

ThenewroadHostem

Hostem

Denna fantastiska lägenhet finns nu att hyra i London – perfekt för den som vill bo i en inspirerande miljö under en långhelg i staden. Lägenheten tillhör grundarna av den härliga klädbutiken Hostem, och har inretts av dem själva – bland annat med Faye Toogoods fantastiska Poly chairs.

Pris: Från 7 000 euro per vecka. Mer info hittar du här.

Designer: Hostem.

4. Tree hotel

treehotel1

treehotel2

Några meter över marken hänger en 4x4x4 meter stor spegelkub, designad för att smälta in i omgivningen. Väggarna är gjorda av reflekterande spegelglas och ger en utsikt åt alla väderstreck.

Pris: 4 900 kronor per natt. Mer info hittar du här.

Arkitekt: Tham & Videgård.

5. The modern houseboat, Berlin

ModernHouseboat

ModernHouseboat2

Den unika husbåten som ligger vid sjön Rummelsburg erbjuder en unik möjlighet att upptäcka äventyrslivet vid vattnet men ger även möjlighet att varva ner och ta del av den vackra omgivningen i Berlin. Husbåten har plats för två vuxna och två barn.

Pris: Från 1 250 euro per vecka.  Mer info hittar du här.

Designer: Chris Laugsch

Läs mer: 

Här är det svenska hotellet som nominerats till ett av världens bästa 

7 spektakulära hotell i Sverige

Nu kan du provbo i prisbelönta arkitekters hem

 

Semestra i ett arkitektritat hotell bland trädtopparna

$
0
0

Hotellkedjan Tree hotel gömmer sig bland tallskogarna i Luleå och drivs sedan sex år tillbaka av Kent Lindvall och hans fru Britta. I dagsläget hyr de ut sex arkitektritade boenden med olika teman; allt från en 4x4x4 meter stor spegelkub med utsikt åt alla väderstreck till ett ufo-liknade hem där du måste klättra upp för en infällbar trapp – allt för att känslan av att sväva ovanför marken ska kännas så äkta som möjligt.

2017 lanserar de ett nytt hotellboende – en timmerstuga tio meter ovanför marken för att gästerna ska kunna se det berömda norrskenet. Huset blir Tree hotels största och högst belägna hus hittills och väntas kunna ta emot gäster i början på nästa år. Bakom den unika byggnaden står den norska arkitektbyrån Snøhetta.

Läs mer: 7 spektakulära hotell i Sverige utöver det vanliga

Tree hotels boenden är alla inspirerade av den skandinaviska traditionen med timmerhus – även deras senaste tillskott som till det yttre är täckt i förkolnat trä. Stugan kommer att placeras i toppen av en tall för att gästerna ska få den bästa tänkbara utsikten.

Kika på de första bilderna från exteriören här:  

treehotel1

treehotel2

treehotel3

treehotel4

treehotel5

Läs mer: Spektakulära hus att semestra i – 5 julklappstips för arkitektnördar

4 magiska hotell i naturen att besöka i vår

Unikt arkitektritat townhouse i Brooklyn


6 färgglada byggnader som höjer humöret

$
0
0

Färgglada husväggar dränkta i solsken är något alldeles extra. Kanske för att vi i Norden är vana vid något annat. Här är 6 byggnader som garanterat höjer humöret:

1. La Boca, Buenos Aires, Argentina

Hamnkvarteren i La Boca, kring gatan El Caminito, är ett av Buenos Aires mest fotograferade och populäraste turistmål. Det är också tangons födelseplats. Här är till och med lyktstolparna färgglada!

Foto: Bernardo Galmarini / Alamy

Foto: Bernardo Galmarini/Alamy

2. San Francisco, Kalifornien

Dessa vackra hus kallas för The Painted Ladies och byggdes runt år 1850. Här stannar många turister till för att fota husen – inte bara för att de är speciella utan för att de även har varit med i TV-serien Huset Fullt.

Foto: Neale Clark/Corbis

Foto: Neale Clark/Corbis

3. Pelourinho, Salvador, Brasilien

Salvador var landets första huvudstad (1549-1763) och idag är staden Brasiliens tredje största. De svarta avlånga, pittoreska balkongerna sätter pricken över i:et till de färgglada husväggarna.

Foto: John W. Banagan

Foto: John W. Banagan

Läs mer: Få hemmet att se lyxigare ut – 9 knep som verkligen fungerar

4. Willemstad, Curaçao

Willemstad är huvudstaden i det nederländska området Curaçao i Västindien. Här bor cirka 125 000 kronor och turismen är stadens främsta inkomstkälla. Precis som resten av Västindien är Willemstad full av vibrerande färgklickar.

Foto: David Sanger Photography/Alamy

Foto: David Sanger Photography/Alamy

5. Happy Rizzi Haus, Braunschweig, Tyskland

Det är nästan omöjligt att inte dra på smilbanden åt detta hus. Idén till byggnaden kom upp mellan konstnären James Rizzi och galleriägaren Olaf Jäschke. Några månader senare och med ett bygglov i handen anslöt arkitekten Konrad Kloster. Två år senare stod huset klart.

Läs mer: Hit åker flest på smekmånad – Europas 13 populäraste städer

6. St. John’s, Newfoundland & Labrador, Kanada

Enligt National Geographic Magazine är St. John’s en av världens 10 bästa sjöstäder. Staden blir ofta jämförd med San Francisco med tanke på dess kuperade terräng och färgglada hus.

Foto: Elena Elisseeva/Alamy

Foto: Elena Elisseeva/Alamy

Läs mer: 

Så skapar du en grön oas inomhus – 7 växter att inreda med

5 vanliga misstag många gör när de väljer väggfärg

De nya nordiska färgtrenderna: Så ska hemmet se ut 2017

7 vackra slott att besöka i Sverige

$
0
0

Tack vare Sveriges långa historia finns det flera vackra slott runtom i vårt land. En del slott är fortfarande i privat ägo och stängda för allmänheten, men det finns även många välbevarade pärlor som är öppna för allmänheten att besöka.

Flera av slotten är inte bara vackra på utsidan, utan även på insidan där de gamla interiörerna bevarats i originalskick under flera sekels tid. Stilarna slotten emellan varierar stort, en del slott har otaliga tinnar och torn att beundra, medan andra erbjuder en mer avskalad exteriör. Några av de svenska slotten är helt unika i sitt slag och en del stoltserar med stora konstsamlingar som besökare kan ta del av.

Läs mer: Magnifikt slott i Frankrike från 1904 – till salu

1. Ericsbergs slott

Foto: Roger Tillberg/IBL Bildbyrå

Foto: Roger Tillberg/IBL Bildbyrå

På detta pampiga barockslott beläget öster om Katrineholm i Södermanland har tv-serien Stjärnorna på slottet spelats in. Slottet har en stor slottspark som är öppen för allmänheten och det finns även en slottsbutik och ett café för besökare.

2. Skoklosters slott

Foto: Jens Mohr/Pressbild

Skoklosters slott ligger på Skohalvön mellan Stockholm och Uppsala. Slottet är ett av Europas främsta barockslott och det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. En del av slottets salar är tillgängliga för besökare och det finns stora samlingar med föremål och konst.

3. Gripsholms slott

Foto: Jorma Valkonen/IBL Bildbyrå

Foto: Jorma Valkonen/IBL Bildbyrå

Strax utanför Mariefred vid Mälarens strand ligger detta 1500-talsslott. Under sommarmånaderna kan besökare se slottets vackra salar och inredningar samt den stora samlingen porträtt som är det äldsta nationella porträttgalleriet i världen.

Läs mer: Spektakulärt arkitektritat hus på Gotland – mitt i ett naturreservat

4. Drottningholms slott

Foto: Ingemar Edfalk/Alamy

Foto: Ingemar Edfalk/Alamy

Ett av Sveriges pampigaste slott som även är Kungaparets permanenta bostad. En stor del av slottet är öppet för allmänheten och i omgivningen kring slottet finns det en vacker slottspark, Kina slott och en slottsteater. Slottet, som byggdes på 1600-talet, är med på UNESCO:s världsarvslista.

5. Läckö slott

Foto: Tore Hagman/Pressbild

Foto: Tore Hagman/Pressbild

På en udde i Vänern i Lidköpings kommun ligger Läckö slott. Sommartid är slottet öppet för allmänheten och det anordnas även andra evenemang som lockar en stor publik under sommarhalvåret. Det finns dessutom en välbevarad slottskyrka från 1600-talet.

6. Stora Sundby Slott

Foto: Creative Commons

Foto: Creative Commons

Stora Sundby Slott är ett privatägt slott i Södermanland. Slottsparken är dock öppen för allmänheten året om och även en del visningar av interiörerna anordnas vid bokning av grupper. Arkitekturen är genomtänkt och slottet har fyra större torn som symboliserar årstiderna, tolv mindre torn som står för månaderna, 52 rum för veckorna på året samt 365 fönster som symboliserar årets alla dagar.

7. Rosersborgs slott

rosersborgsslott2

Foto: Shutterstock

Ett något mindre känt slott i Sigtuna kommun. Det vita slottet uppfördes på 1630-talet och interiörerna har varit orörda sedan 1860. Interiörerna är öppna för allmänheten under sommarmånaderna och det finns en vacker slottspark. På Rosersbergs finns även ett slottshotell för den som vill spendera en natt eller fler i slottsmiljön.

Läs mer: Nu kan du övernatta på Draculas slott – med Airbnb

Ikea vinner arkitekturpris för sitt flyktinghus

$
0
0

Flyktinghuset ”Better Shelter”, som levereras i en låda och monteras utan verktyg på plats, skapades av Ikea i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR.

Huset har sovplatser för fem personer och är försedd med fönster, ventilation, en dörr som går att låsa samt en LED-lampa och USB-port för mobilladdare som fungerar på solkraft. Huset är även hårt fäst i marken och väggarna är sticksäkra. Flyktinghusen är gjorda av återvinningsbar plast beräknas tåla användning i tre års tid. Hittills har runt 16 000 hus levererats till flera krisområden runtom i världen.

Läs mer: Ikeas framtidsplan: Varuhus mitt i stan

Better Shelter designed by Johan Karlsson, Dennis Kanter, Christian Gustafsson, John van Leer, Tim de Haas, NicolÚ Barlera, the IKEA Foundation and UNHCR has been named the Beazley Design of the Year. The annual award and exhibition curated and hosted by the Design Museum in London has included previous winners such as the London 2012 Olympic Torch and the Barack Obama Hope poster. Now in its ninth year, the award was presented at an exclusive dinner held inside the stunning central atrium at the Design Museum?s new home in Kensington. Selected as the winner of the Architecture category, the Better Shelter pipped the five other category winners to claim the overall prize. Better Shelter is a social enterprise bringing design industry innovation to emergency and temporary shelter. The project has developed safer, more dignified homes for those who have been displaced due conflict and natural disasters. Featuring a lockable front door and a solar powered wall, the shelter utilises flat-pack technology used in furniture design and has repurposed it to create a shelter that can be easily assembled and transported. Flat-packed in a two-box kit along with all the required tools, the shelter is easily assembled in about four hours. The photovoltaic panel provides enough energy to power the supplied light or to charge a mobile phone. 30,000 Better Shelters? are already in use around the world and the judges chose Better Shelter as a clear demonstration of scalable design that has the ability to make a worldwide impact. Other winners on the night include a robotic surgeon and the design of David Bowie's last ever album. Featuring: Overall winner and Winner of the Architecture category, the Better Shelter - Flat-packed refugee shelter Where: London, United Kingdom When: 26 Jan 2017 Credit: Supplied by WENN.com **WENN does not claim any ownership including but not limited to Copyright, License in attached material. Fees charged by WENN are for WENN's services only, d

Foto via Wenn.com

”Better Shelter” blev utnämnd både till ”Design of the year” och till ”Architecture design of the year” i tävlingen ”Beazley Designs of the Year” som uppmärksammar design och formgivning inom flera olika kategorier. Ikea slog bland annat David Bowies senaste skivomslag och Tate Moderns ”Switch House” i den prestigefyllda tävlingen.

”Vi är framför allt glada att det här priset uppmärksammar vårt hårda arbete och i förlängningen flyktingsituationen”, sa Johan Karlsson vid Better Shelter enligt The Independent och fortsatte:

”Vi tar emot det här priset med blandade känslor – medan vi är glada att den här typ av design prisas är vi medvetna om att den har utvecklats som svar på de humanitära behov som har uppstått till följd av flyktingkrisen.”

Läs mer: 13 trendsäkra favoriter ur Ikeas vårkollektion

Riksbyggen lanserar bastu i guld – med magisk utsikt

$
0
0

I vår kommer boende och besökare i Kiruna att kunna uppleva den unika bastun Solar Egg – designad av konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström. Bastun, som invigdes 21 april vid Luossabacken i Kiruna, är inspirerad av de kontrastrika och dynamiska Malmfälten och kommer att vara tillgänglig för allmänheten via Riksbyggens webbsajt.

Under 2017 kommer Solar Egg att flyttas runt till olika ställen i Kiruna för att så många som möjligt ska få en chans att uppleva verket. I projektet samarbetar Riksbyggen med Camp Ripan om service, handdukar och omklädningsmöjligheter.

– Riksbyggen är en samhällsutvecklare som arbetar innovativt med hållbarhet och långsiktiga boenderelationer. Vi vill att Solar Egg ska bli en konstattraktion för alla och en katalysator för samtal, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen till Affärer i Norr.

I slutet av 2017 planeras även en tur till Sveriges enda kulturhus utomlands, Svenska institutet i Paris.

Foto via Dezeen

Läs också:

Upplev norrsken i ett magiskt hus bland trädtopparna

5 spektakulära arkitekthus att semestra i

Spektakulärt arkitektritat hus på Gotland – mitt i ett naturreservat

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Veckans hem: Arkitektritat trähus med magisk rymd

$
0
0

På Askims Timmermansväg planeras just nu ett unikt parhus, som inte liknar något annat. Huset, som har ritats av ägarna själva, har dessutom prytt omslaget på Residence senaste majnummer.

Det höga huset, med såväl terrass som balkong, kommer dra blickarna till sig från utsidan, men även insidan är väl genomtänkt i allt från materialval till utformning.

Bakom den vackra designen står den renommerade arkitektbyrån Bornstein Lyckefors Arkitekter och huset är uppdelat på tre ljusa våningsplan, med en trappa strategiskt placerad i bostadens hjärta.

Två av de åtta rummen är vardagsrum och resterande kan nyttjas precis som husets blivande ägare själva behagar. Utöver sovrum kan rummen göras om till barnrum, gästrum, hemmakontor, sällskapsrum eller varför inte walk in-closets och mer förvaring?

Det unika köket är specialritat för huset och utformat i vinkel. Utrusningen är den allra senaste och bänkskivan ska vara i natursten, som matchas med luckor i fanerad ask och stommar i massivt trä.

Inflytt sker våren 2018.

Fler bilder och mer information om huset hittar du här.

Foto: Fastighetsbyrån

Läs också: 

Övergiven 1800-talsgård till salu

Snyggast på Hemnet: Modern tvåa med magisk takterass

Här är Stockholms lyxigaste bostadsrättsförening

Viewing all 99 articles
Browse latest View live